Fallet Helena

Om reportrarna

Pernilla Wadebäck och Mats Öfwerström är reportrar på P4 Skaraborg. De lärde känna vararandra redan under gymnasietiden i Mariestad i slutet av 1980-talet då även jämngamla Helena Andersson fanns i samma umgängeskrets.

Pernilla Wadebäck är barndomsvän med Helena Andersson. De två växte upp i samma villaområde i utkanten av staden.

Pernilla Wadebäck och Mats Öfwerström har genom åren bevakat flera stora kriminalfall, ett av de mest uppmärksammade är mordet på Lisa Holm 2015.

Kontakt:

pernilla.wadeback@sverigesradio.se

mats.ofverstrom@sverigesradio.se

0500-77 30 10

Fallet Helena Andersson

22-åriga Mariestadskvinnan, Helena Andersson, är försvunnen sedan natten mellan den 13:e och 14:e juni 1992. Hon tillbringade kvällen på stadshotellet i Mariestad och lämnade krogen vid tvåtiden för att ta sig hem till föräldrahemmet i utkanten av staden.

Men hon kom aldrig hem.

De följande dygnen hittades Helenas skor och ringar på tre olika platser i en skogsdunge, bara ett hundratal meter från familjens villa. Det finns också ett vittne i villaområdet som säger att hon hört en kvinna skrika från skogspartiet under det aktuella tidsspannet. Dessutom säger vittnet att hon hört billjud och två olika mansröster från området.

Vid samma tidsperiod har två andra vittnen sett en ljus bil köra på en cykelbana in i skogspartiet för att återvända samma väg några minuter senare.

Under åren som gått har två av varandra oberoende män varit frihetsberövade för inblandning i försvinnandet, men båda har avförts från utredningen.

För Helena Anderssons föräldrar och två storasystrar pågår fortfarande kampen för att få veta vad som hänt deras dotter och syster. De vill att polisen ska lägga mer resurser på att komma vidare i utredningen.

Fallet Helena har även påverkat hela bygden kring Mariestad, där det än i dag är ett levande trauma med ständigt återkommande diskussioner, rykten och spekulationer om vem som kan vara den skyldige. Det polisen tror är att den som tog Helena är någon som hon var bekant med.

Natten till den 14 juni 2017 är det exakt 25 år sedan 22-åriga Helena Andersson försvann.

Om produktionen

Den här reportageserien är producerad på P4 Skaraborg – en av Sveriges Radios 25 lokala kanaler.

Digital utformning: Digitala insatsstyrkan, Sveriges Radio

Ansvarig utgivare/producent: Calle Sundblad

Kontakt: calle.sundblad@sverigesradio.se

0500-77 30 03

P4 Skaraborg

25-åringen

Den anhållne

Mannen i pilotglasögonen