Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Ny svensk musikal direkt för scenen

Publicerat tisdag 27 mars 2007 kl 15.42
Musikalen 1956

Sverige tycks ta en annan musikal-väg än exempelvis Danmark. Där har man på senare tid satt upp musikaler skrivna utifrån succéartade filmer och tv-serier, men den tanken tycks ingen i Sverige ännu ha kommit på. Ikväll är det däremot premiär för en ny svensk musikal direkt skriven för scenen, på Oscarsteatern i Stockholm - ”1956”. (SR Mim 27/3)

Musikalen ”1956” tar avstamp i Ungernrevolten 1956, berättar producenten Christer Johansson.

– En sådan här stor politisk konflikt, det är som att ta ett stort förstoringsglas på de interna mänskliga konflikterna mellan två människor och så är det förstorat väldigt mycket.

”1956” är en musikal som presenteras som en dramatisk personlig historia, med den uppdiktade svenske diplomaten Pieter Ehrenfeldt och hans dotter Johanna i centrum; den ene verksam i Ungern -56 då människor reste sig mot det totalitära styret, och den andra under Göteborgskravallerna 2001 då människor protesterade mot USA:s och EU:s politik. Den som spelar Johanna är 19-åriga Malin Stenborg.

- Alltså det börjar ju med att man ser Johanna i Göteborgskravallerna som en väldigt ilsken och aggressiv aktivist och att det sedan rasar samman för henne i hennes liv, berättar hon.

”Johannas resa förstorar Ungern -56”

Johanna får som upprorsledare i Göteborg bland annat ta del av medierapportering om att hennes pappa skulle ha mördat en upprorsledare i Ungern 1956.

- Hon reser ner till Budapest för att få reda på vad som hände, och i och med att hon får veta mer saker och träffa människor som var med då så spelas 1956-scenerna upp och man får en större och större bild liksom.

Att spela Johanna är jätteroligt, tycker Malin Stenborg.

- Hon utvecklas så mycket. Det är som att hon är olika karaktärer, men det som är spännande är att göra det i samma karaktär; när hon är ilsken, aggressiv och bitter och när hon är liksom helt nedbruten och nästan som ett barn, förvirrad, och sedan när hon reser sig men ändå är osäker. Alltså det är massor av olika tillstånd i henne. Det är jättespännande att göra.

Stenborg spelar för första gången i en musikal som tilldrar sig i nutid och sjunger till viss del punkinspirerad musik, som när Johanna ifrågasätts som ledare i sitt gäng.

Teaterensemble bildad bara för ”1956”

Musikalen ”1956” är skriven av Christer Johansson, Jakob Eliasson och Claes von Porat som gör den tillsammans med ett 50-tal personer inom en teaterensemble kallad Danubia skapad speciellt för den här produktionen, och med komp av en nybildad orkester som kallar sig Stockholms Rocksinfonietta. ”1956” kommer att ha flera musikaliska teman som vävs ihop under resans gång, och en två eller tre sångnummer som musikalmakarna hoppas ska riva ner applåder och bli så kallade showstoppers.

- Vi har ju inte försökt att låta bli det som är bra i musikaler. Bara försökt att addera det till det vi gillar, nämligen en väldigt stark historia, säger Christer Johansson.

Berit Nygren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".