Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Svenska pianon massexporteras

Publicerat måndag 10 mars 2008 kl 14.39
1 av 3
Försterflygel
2 av 3
Försterflygel
Bechsteinflygel
3 av 3
Bechsteinflygel

Det klassiska svenska pianot är utrotningshotat. Hushållen föredrar digitalpianon och gamla pianon slumpas därför idag för småpengar, skänks eller kastas - trots att de är fullt fungerande och ofta av mycket hög kvalitet. Så för att rädda klenoderna till eftervärlden har branschen startat massexport. Branchen tror att ca 10.000 pianon lämnar landet varje år. Medan andra fina instrument möter ett värre öde och helt enkelt eldas upp. (SR Mim 10/3)

Det är en vinterdag för ett par år sedan i södra Sverige. I jättebrasan på grusplanen brinner ett 40-tal svenska pianon, fem tramporglar och några tafflar - och hettan är så stark att man måste stå tiotals meter bort för att inte bli svedd. Instrumenten kördes hit per lastbil från ett överfull lada berättar pianohandlaren som ordnade brasan. Pianon är tunga och dyra att lämna till tippen, så ledsna handlare kan känna sig tvungna till denna sista utväg. Instrumenten kanske aldrig går att sälja så man räddar elfenbenstangenter och mekanik - och sätter eld på resten. Runepär Lindh, VD på Pianocenter i Stockholm har också varit med när pianon eldats upp:
   
 - Vi hade faktiskt sex pianon i en majbrasa i Kilsberg utanför Örebro för några år sedan. Dom brann upp rejält. Man kunde ta rätt på järnskrotet efteråt, men ändå: det är ett stycke kultur som brinner upp, säger Runepär Lindh. 
  
Inne på Pianocenter på Söder råder lugn och koncentration. I butiken ståtar ett 30-tal färdigrenoverade flyglar och pianon i djupglänsande lack och fin klang och i den bakre verkstan renoveras det för fullt. Dagligen kontaktas Pianocenter av hushåll som vill bli av med sina pianon. Annonssidan Blocket har denna vecka t ex över 800 pianon till salu eller till skänks och mest impopulära är svarta svenska 20-talspianon. 
   
Massexport
Men handlarna har alltså hittat ett sätt att slippa elda upp kulturarvet: massexport. Svenska pianon är internationellt eftertraktade, Malmsjöflyglar räknas till de främsta i världen, bl a är ramarna ofta identiska med Steinways. Så nu är exporten i full gång , berättar Runepär Lindh:

- Jag skulle tro att det handlar om kanske 10.000 pianon per år som går utomlands. 
   
 - Men det kan inte hålla på i evighet, då är det slut på svenska pianon snart?
  
- Ja, med tiden så kommer det bli svårt att hitta bra begagnade pianon i Sverige och det gör att vi själva lagrar upp pianon som vi kan renovera och sälja i framtiden - för det kommer att bli en brist, säger Pianocenters VD.
  
Österut
Pianocenter i Stockholm bjuder på tippavgiften om ägarna betalar transporten. Renoveringsbara pianon tas om hand och allt som inte kan säljas i Sverige går österut på långtradare. Massexporten går till östeuropa, främst Polen, Kroatien och Baltikum där skickliga renoverare tar hand om instrumenten som sedan säljs med god vinst, ofta till musikskolor:

- Istället för att dom blir förstörda och slängs bort. Och då kan man vara med och göra en kulturinsats för musiken, säger Lindh.
  
Ledande pianonation
En gång var Sverige världens främsta pianoland näst efter Tyskland. Totalt har det funnits mellan 250-300 svenska pianotillverkare varav 170 fabriker med egna varumärken. Så det byggdes mängder av instrument från 1800-talet och framåt, berättar Pianocenter VD:
  
- Bara Malmsjö t ex byggde bortåt 100.000 instrument, säger Runepär Lindh och visar ett slankt litet piano ritat av Carl Malmsten:
 - Det här är ett August Hoffman byggt 1961 i teak med Rennermekanik - världens bästa mekanik. Ett fantastiskt piano för 16.500:- och då är det färdigjusterat med tre års garanti , pianostol ingår och fri frakt hem. Skulle man bygga ett sådant piano idag skulle det inte gå att sälja under 100.000:- med den kvalitén, menar Lindh. 
  
Unga kunder
Sverige har också haft en hög egen import, på 70-talet importerade 15.000 av pianon och flyglar årligen. Men idag är all svensk tillverkning nerlagd och bara ca tusen instrument importeras per år. Hoppet står nu till att den nya naturlighetstrenden ska rädda en del av pianoarvet kvar i landet. Pianocenters typiska kunder idag är unga:
     
- En familj i 30-35årsåldern, som spelat digitalt i många år men tröttnat på det, kanske har köpt hur och fått plats och så kommer man och köper en flygel, berättar VD.
Under högkonjunkturen har det växt fram en marknad för dyra topprenoverade flyglar, ett exempel på det är Pianocenters helrenoverade vita Steinway Art Case-flygel i rokokostil från 1918 för 300.000:-.

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".