Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uranbrist inom 20-30 år befarar IAEA

Publicerat onsdag 17 februari 2010 kl 06.00
1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Det internationella atomenergiorganet IAEA varnar för att det kan bli brist på uran till alla de nya kärnkraftverk som nu byggs runt om i världen, inom några decennier. I sommar kommer IAEAs nya globala sammanställning av uranläget, men Hans Forsström som är direktör för bränslecykel och avfall på IAEA, säger att tidigare prognoser verkar stå sig.

– Dels behöver man utöka de existerande gruvorna, men man behöver även öppna nya gruvor, för idag så produceras bara 2/3 delar av det man konsumerar. Resten tas från lager, t ex att man har omvandlat vapenmaterial till bränsle för kärnkraftverk och i ett perspektiv på 10-20 år kan det inte fortsätta på det sättet, säger på IAEA.

Hittills har alltså från USA och Ryssland kunnat kompensera för att det inte bryts tillräckligt med uran i världen. Men 2012 går avtalet om vapenuran från de båda länder ut, och vad som då händer är ännu oklart. Ett alternativ kan vara en ökad upparbetning av uttjänt kärnavfall. Men enligt Hans Forsström på IAEA skulle det med dagens teknik inte räcka långt. Bara om många länder framöver bygger snabbreaktorer, så kallade bridreaktorer, skulle upparbetat uran kunna ersätta nybrutet.
– Det är kanske något som ligger 40-50 år framåt i tiden, tror Hans Forsström på IAEA.

På Chalmers tekniska högskola i Göteborg forskar professor om hur man kan återvinna svenskt kärnavfall för framtidens snabbreaktorer. Han bedömer att avfallsuranet skulle räcka för elproduktion i åtminstone 200 år och den nya tekniken kan bli klar snabbt om den politiska viljan finns.

– Rent tekniskt får vi alla pengar vi vill och alla tillstånd trycks igenom fort så skulle man kunna bygga upp det på ett antal år, hävdar professor Christian Ekberg på Chalmers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".