Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradions internationella miljöprogram.

Tällberg Forum 2012 om teknologins roll för hållbar utveckling

Publicerat onsdag 20 juni 2012 kl 13.58
Om ny teknik på Tällberg Forum 2012
(7:19 min)
1 av 5
Diskussionen om sociala mediers roll för utveckling av demokrati och en hållbar värld var en av de livligare. Foto:SR/Kristola
2 av 5
Professor Jochen Mannhart från Max Planck institutet talade sig varm för supraledare. Foto:SR/Kristola
3 av 5
4 av 5
Dr Anita Goel och professor Maria Strömme diskuterade framtidens nanoteknik. Foto:SR/Kristola
5 av 5
Alex Steffen och jag gillar starkt sociala medier. I höst får du höra honom berätta varför.

Hur i hela världen kan vi leva tillsammans? Det är den grundläggande frågan när Tällbergstiftelsen  varje år samlar företagsledare, forskare, politiker och medlemmar i olika organisationer, från hela världen till en stor konferens i Dalarna. I år valde man att titta närmare på hur ny kunskap och teknik kan hjälpa oss att möta ödesfrågor som klimatförändringar, befolkningsökning och ökande miljöförstöring. Fordon av kolfibrer, nanoteknologi för att minska matslöseri och globala nätverk av designers och ingenjörer som sprider hållbara lösningar med hjälp av sociala medier var något av det som diskuterades.

Jag åkte till undersköna Tällberg i Dalarna där stiftelsen Tällberg foundation varje år samlar forskare, politiker, företagsledare och medlemmar i olika frivilligorganisationer från hela världen till en konferens där grundfrågan är hur i hela världen vi ska kunna leva tillsammans på jorden?

Det speciella fokuset i år låg på hur ny kunskap och teknik ska kunna hjälpa oss att bygga en hållbar värld och möta de stora ödesfrågorna som klimatförändringar, befolkningsökning och ökande miljöförstöring mm.

I år kom deltagarna från över 50 länder och ett av de första seminarierna jag besökte handlade om hur vi ska kunna ändra hela vårt energisystem bort från fossil olja, kol och gas och över till förnyelsebara energikällor de närmaste decennierna, vilket vetenskapen säger är helt nödvändigt för att ha en chans att undvika skenande klimatförändringar. Men också för att vi ska ha alternativ till den dominerande oljan som förväntas bli en allt dyrare bristvara i framtiden.

Här diskuterades både nya material som kolfibrer, som man kan bygga lättare och energisnålare fordon av, men också hur man kan spara energi genom att byta ut gamla pumpsystem och bygga rakare rör med större dimensioner som det går åt mindre energi att transportera vätska i.

En av deltagarna var professor Jochen Mannhart från Max Planck institutet i Stuttgart. Han forskar om nya elektriska material och hur man ska kunna leda elektricitet så effektivt som möjligt. Det här tycker han är mest lovande just nu

– Supraledare som kan transportera elektrisk kraft med väldigt små förluster, eller ibland till och med helt utan förlust av el.

Jochen Mannhart har forskat under lång tid på supraledare, olika material som leder elektricitet enormt bra. Och det mest spännande just nu tycker han är att bygga solceller med supraledande keramiska material. Men de här materialen kan också användas till att bygga effektivare motorer och generatorer tex och om vi skulle byta ut dagens högspänningsledningar av koppar eller aluminium mot supraledande material då skulle vi kunna spara riktigt mycket energi, säger han

– Om du tar en promenad och tittar på en vanlig högspänningsledning så är förslusten av energi så stora att  man skulle kunna haka fast och försörja en 50 watts glödlampa per meter, säger Jochen Mannhart och skrattar:

-- Hur många glödlampor skulle man inte kunna lysa upp på en ledning som är 1000- tals kilometer lång!

Jag pratade också med en forskare i nanoteknologi från USA, Dr Anita Goel  som forskat fram ett mobilt minilabb , lika stort som en laptop ungefär där man kan lägga en droppe av sitt eget blod eller saliv och testa om man är infekterad av ett virus. Med hjälp av ett litet chip analyseras DNA och RNA i ditt blod och jämförs med DNA och RNA för olika virus. Svaret kommer på ett ögonblick.

Samma metod skulle i framtiden kunna användas för att kolla om vattnet man tänker dricka är rent nog, eller om maten är okej att äta, vilket Anita Goel hoppas skulle kunna bli ett hjälpmedel för att råda bot på det stora problemet med mat som idag slängs i onödan. FN har ju räknat ut att det handlar om flera miljoner ton livsmedel över hela världen, som kommer att behövas för att mätta en växande befolkning.

Anita Goel ser nanoteknologi (där man studerar ämnen på atomnivå och tar fram nya tekniker och material genom att sätta ihop molekyler på nya sätt) som en holistisk teknik för framtiden som ger möjlighet att kombinera olika vetenskapliga metoder på nya banbrytande sätt..

– Jag tror absolut att en mer holistisk syn där man kombinerar tex nanoteknik och biofysik kan komma att ge oss en helt ny syn på världen, nya insikter och ny teknik som ger oss omvälvande lösningar på gamla problem, säger Anita Goel. Och vi kommer att berätta mer om hennes forskning när vi är tillbaka i höst.

Det fördes också en del diskussioner om teknologins eventuella risker, om riskbedömning och forskarnas ansvar och om risken för att vi är så ivriga nu att hitta nya lösningar på brinnande problem, att vi inte upptäcker farorna.

Sociala medier som ett verktyg för demokrati och bättre miljö

Tillslut vill jag också nämna de diskussioner som fördes kring sociala medier och på vilket sätt de kan vara ett verktyg för både demokrati och hållbar utveckling.

Jag träffade bland andra Alex Steffen, författare och sociala medier guru, även han från USA.

Han är bland mycket annat mannen bakom websidan Worldchanging.com, som är en av världens mest besökta sajter där arkitekter, designers och ingenjörer över hela världen som är intresserade av smarta hållbara lösningar kan dela med sig av sina arbeten, lära och inspireras av varandra. Den här sortens globala nätverk, tycker Alex Steffen som för övrigt kallar sig planetary futurist (ungefär planetär framtisspanare) är bland det mest hoppingivande just nu.

– Vi har vävt samman individer som arbetar med dessa frågor på olika sätt över hela världen så att vi nu har en sorts globala  diskussionerna på nätet om vilka vi är, vart vi är på väg och vad vi skulle kunna åstadkomma.

– Det tycker jag är en enormt positiv kraft och en av de riktiga ljuspunkterna just nu.

Även Alex Steffen kommer ni att få höra mer av när vi är tillbaka efter sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".