Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner på Cementa industri med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gotland.
(Publicerat idag kl 19.24)

Mycket gift på gamla läderfabriken

Publicerat tisdag 10 december 2002 kl 14.05
KLIPPAN. Den gamla läderfabriken i Klippan är ett av Skånes mest förorenade områden. Därför bör den vara ett av de högst prioriterade förorenade områdena i länet.
Det fastslår länsstyrelsen i sin miljöundersökning av området.
Det finns höga halter av bland annat krom och arsenik i marken vid det gamla garveriet. Området placeras i högsta riskklassen. Nu fortsätter arbetet med få fram pengar till en sanering, som skulle kosta uppemot nio miljoner kronor, enligt länsstyrelsen. – Det finns statliga medel att söka för åtgärder förutsatt att Klippans kommun tar på sig huvudmannaskapet för de vidare utredningarna och åtgärderna, säger Mats Andersson som är efterbehandlingssamordnare på länsstyrelsen. Miljöundersökningen säger att gifterna inte bedöms ha någon större påverkan på Bäljane å. Men länsstyrelsen vill inte utesluta att den samlade tillförda mängden föroreningar på sikt kan innebära negativa effekter i ån. Läderfabriken var i drift 1906-1988 och gick sedan i konkurs. Fabriken garvade skinn med kromsalter. Restprodukterna användes som utfyllnadsmaterial i sluttningen mot Bäljane å.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".