Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skogsägare gör björksav till vin

Publicerat torsdag 4 oktober 2007 kl 11.49
Sivard Strand, Bertil Nilsson och Paul Nilsson satsar på produkter av björksav, bland annat vin och sorbet.

SKÅNE. Vin gjort på skånsk björksav kan snart stå på systembolagets hyllor. Sex skånska skogsägare satsar nu på olika produkter gjorda på björksav och nyligen har de fått tillstånd att lagra sitt vin i Sverige.

Björksav har en lång tradition som hälsodryck och är den vätska som under våren stiger från björkens rötter till trädets krona. Den sägs bland annat vara bra mot pollenallergi, urinvägsbesvär och håravfall.

Det var för ett antal år sedan som skogsägarna kom på idén att satsa på just björksav och de köpte en tappningsutrustning från Kanada. De tappar nu runt 30 ton om året som blir till både vin, sorbet och sirap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".