Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

SR Kristianstad granskar ambulanssjukvården i Skåne

Publicerat fredag 14 december 2007 kl 09.43
Arkivbild: Linnéa Mattisson/SR Kristianstad

Onsdag 19/12

Trots att ambulanssjukvården i Skåne har förändrats flera gånger de senaste åren och nya arbetssätt har införts så vill politikerna nu än en gång se över organisationen.

Men det är onödigt att ändra för mycket, tycker personalen.

De förändringar som behövs kan göras inom ramen för nuvarande organisation.

Personalen tycker det är bättre att låta organisation och arbetssätt få en chans att stabilisera sig efter de många tidigare förändringarna.

Ambulanssjukvårdens organisation har inte utvärderats, resurserna utnyttjas inte så bra som de skulle kunna utnyttjas och nu är personalen dessutom orolig för att det skall bli nya stora förändringar av verksamheten.

Det är en del av den kritik som framförts i våra reportage.

Catharina Blixen-Finecke (m), ordförande i Region Skånes vårdproduktionsberedning, säger så här om varför man har gjort omorganisationer och ställt krav på högre kompetens hos personalen i ambulanssjukvården.

Tisdag 18/12

Resurserna och kompetensen i den skånska ambulanssjukvården utnyttjas inte på bästa möjliga sätt.

Det menar många av dem som arbetar i ambulanssjukvården.

Den ursprungliga tanken att läkarna skulle vara en resurs vid de mest akuta utryckningarna stämmer inte med dagens verklighet.

Många av oss tror nog att det är vid dramatiska olyckor och svåra sjukdomstillstånd som det är extra viktigt att kunna få hjälp av en läkare på olycksplatsen.

Men så är det långt ifrån alltid.

Måndag 17/12

Kostnaderna för ambulansverksamheten har ökat kraftigt de senaste åren.

I år beräknas den kosta ungefär 44 miljoner kronor mer än den gjorde för fyra år sedan. 

Det beror bland annat på att de som arbetar i ambulanserna har en högre kompetens än tidigare och att det nu också finns läkare i verksamheten.

Men trots kraftigt ökade kostnader och högre kompetens så vet ingen om det har blivit bättre. För någon heltäckande utvärdering har inte gjorts.

När politikerna i Region Skåne nyligen beställde en medicinsk utvärdering av ambulanssjukvården visade det sig när den blev klar att det inte alls var en total medicinsk utvärdering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".