Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ål och lax klarar dioxingränser

Publicerat tisdag 20 november 2001 kl 15.09
Livsmedelsverkets analyser av dioxinhalten i Östersjöfisken visar att ålen och laxen klarar EU:s föreslagna gränsvärde.
Men strömming från vissa fångstplatser har dioxinhalter som överstiger det föreslagna gränsvärdet för miljögiftet. Innan hela provserien är analyserad går det dock inte att dra några slutsatser om vilken fisk som riskerar svartlistning om EU-förslaget antas. De analyser som offentliggjorts i dag gäller 35 prover från Östersjön och Västkusten.

Dioxinvärden i fisk

Det gränsvärde som EU-kommissionen föreslår för dioxin i fisk är 4 pikogram TEQ/gram färskvikt. TEQ är ett jämförelsetal, baserat på en sammanvägning av intag och riskbedömning. Ett pikogram 0,000000000001 gram. * De nya analyserna visar att strömming fångad vid Landsort hade värden mellan 4,6 och 6,8 och strömming fångad sydost om Gotland mellan 4,7 och 11, enligt Livsmedelsverket. Strömming från Utlängan hade dioxinhalten 1,7-2,9. * För lax fångad vid Gotland var värdet 2,6-3,1 och för gulål fångad längs södra Östersjökusten 0,64-0,74. * Sill som fångats på Västkusten, vid Fladen, innehöll 0,95-0,99 pikogram TEQ/gram. Miljögiftet dioxin bildas i små mängder i de flesta förbränningsprocesser, som vid sopbränning och i bensinmotorer. Hos människan kan giftet orsaka hudskador, tumörer och fosterskador eller skada immunsystemet. (TT)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.