Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Läsarna berättar

Publicerat tisdag 16 december 2008 kl 10.26

Vi vill att lyssnare och läsare hör av sig och berättar om sina upplevelser av skalvet. Här kan ta del av flera läsares upplevelser av skalvet. Maila din story till: magnus.mosen@sr.se

Mats Andersson, Strandbaden:

Vi bor i Strandbaden utanför Höganäs och har en stor lugn och härlig hund av rasen Berner Sennen. Han är alltid lugn och fin när vi går och lägger oss och sover alltid genom hela natten och är definitivt aldrig i sängen, men i natt var det inte så.

Det började med att jag vaknade ca kl. 23.30 av att han stod med båda frambenen på kanten av sängen på min sida, flämtande och stirrade oroligt rakt ut i luften. Sedan vandrade han oroligt runt i huset fram till ca kl. två, då jag inte orkade mer utan gick ut med honom en tur, för om det var så att han kanske hade problem med magen eller något, men det var inte heller det som var problemet.

Nu i efterhand förstår vi att det måste ha varit den annalkande jordbävningen som han förnimmade. Helt fantastiskt att han har sådan känslighet, men naturen är fantastisk.

Tilläggas kan att vi själva inte kände något av jordbävningen i Strandbaden.

Ewert Nilsson:
Jag tror inte det var ett jordskalv i den bemärkelsen,snarare så att Skåne håller på att dela sig p.g.a.av överbefolkningen på västra sidan o avfolkningen på den östra,o sen på sommaren är det mycket folk på österlen,klart att det väldiga påfrestningar,allt ska ju läggas i Örestadsregionen.

Marianne Sternegård

Vårt minne är kort....Det påstås att morgonens jordskalv var det kraftigaste sedan 1904.

Jag har en annan minnesbild.. kanske för att jag bodde nära och stod ute och såg hur huset skakade.

Den här gången låg jag i sängen och skakade.

Fakta:
Jordbävningar i Sverige
Den 14 juli 1986 drabbades Sydsverige av ett skalv som mätte 4,8 och hade sitt epicentrum i trakten av Skövde.
Vänliga hälsningar

Eva Nygren:
Hej,Jag kände en märklig, mycket liten gungning i huset i härom dagen.

Kan det ha varit ett mikroskalv, som kan komma före ett jordskalv?

Manfred Riekwel:
Vulkanerna i skåne, är alla ett resultat av kraftig förkastningsverksamhet under Juraperioden dvs mellan 199 och 145 Ma, (men någon vulkan har jag för mig är yngre, dvs Kritaperioden) i den så kallade Tornqvistzonen. Ett geologiskt intressant förkastningsområde som går på diagonalen genom skåne från Svarta havet upp till norr om Skottland. Ett resultat av en äldre kontinentala kollisioner. Själva anledningen till att skåne har sina åsar förövrigt. Eller förkastningshorstar som de egentligen är. Dessa gör att man mitt i det annars rätt klipplösa skånska landskapet faktiskt kan se spår av urberg idag där horstarna tittar fram. Som tex i naturreservatet Billebjer strax utanför Lund.

Rose-Marie Wehlin:
Förra skalvet var den 15 juni 1985 och var av samma dignitet.

Lena Högström, Södra Sandby
Jag upplevde skalvet, som att det kom en enorm långtradare mullrande mot vårt hus.
Därefter var det som om huset ”körde” över ett gupp eller att en stor stenbumling rullade under huset och lyfte det.
Mycket obehagligt.

Vill vara anonym:
Bor i Båstad och upplevde skalvet skakande och bullrande, misstänkte faktiskt direkt ett skalv fast jag inte varit med om det tidigare.
Vad som är underligt är att jag inte sov alls efter ca 02.30.- vilket jag aldrig har problem med annars.
Min fråga/undran är – kände jag av skalvet redan före, finns det fler?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".