Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Få dokument efter kostsamt konsultjobb

Publicerat torsdag 25 december 2008 kl 11.04

Över 30 miljoner kronor har konsultbolaget McKinseys arbete för Region Skåne hittills kostat, men det är svårt att få en inblick i vad konsulterna gjort. En advokat i Malmö har försökt få ut dokumentation, men regionstyrelsen i skriver i ett svar till Justitieombudsmannen, JO, att det inte finns fler handlingar att lämna ut.

Konsultföretaget McKinsey har anlitats av Region Skåne för att se över regionens verksamheter med målet att skära i kostnaderna. Bland annat har man tittat på alla inköp av till exempel sjukvårdsmaterial som görs av Region Skåne. Man har även till viss del varit delaktig i samordningsprojektet Proluma, där verksamheter vid universitetssjukhusen i Lund och Malmö ska samordnas.

Men vad exakt konsulterna har kommit fram till har varit svårt att ta del av. En advokat i Malmö, som begärt ut allt material som McKinsey tagit fram i Prolumaprojektet, menar att Region Skåne undanhåller material. I sin anmälan till JO skriver han att ”Regionens påstående att det inte finns några andra handlingar än dem som tillhandahållits mig bär inte sannolikhetens prägel”.

Men i sitt svar till JO skriver regionstyrelsen att samtliga handlingar som har identifierats har lämnats ut. Regiondirektören Sören Olofsson säger att McKinsey inte hyrts in för att skriva rapporter. Istället har konsulternas arbete kommit politikerna till del genom att han presenterat det för dem. Regiondirektören Sören Olofsson säger dessutom att McKinseys inblandning i Prolumaarbetet varit liten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".