Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
KRISTIANSTAD

Kulturbyggnader riskerar säljas

Publicerat fredag 20 februari 2009 kl 16.41
Bäckaskogs slott. Foto: Åke E:son Lindman

Enligt en ny utredning kan Bäckaskog slott, Tommarp Kungsgård och Grevlunda gravfält komma att säljas.  Idag ägs och förvaltas fastigheterna av staten men det kan det bli ändring på om regeringen väljer att gå på vad utredningen kommit fram till.

Kulturfastighetsutredningen är gjord av Statens fastighetsverk på uppdrag av regeringen. Cirka 550 kulturhistoriska fastigheter har gåtts igenom för att hitta vilka som ur kulturhistorisk synvinkel bör fortsätta ägas av staten på lång sikt.
Gallringen är gjord efter tre kriterier bland annat har man tittar på vilka historier fastigheterna berättar och att fastigheterna som staten äger ska vara geografiskt spridda.
Ungefär 90 procent av de 550 fastigheterna bör stanna hos staten även i framtiden enligt utredningen. Men bland dom som inte bör göra det finns bland annat Bäckaskog slott utanför Kristianstad, Tommarp Kungsgård i Åstorps kommun och Grevlunda gravfält utanför Simrishamn.
I alla tre fallen handlar det om att utredningen anser att fastigheterna visserligen har ett kulturhistoriskt värde, men att det värdet finns bättre exemplifierat på andra ställen. Till exempel anser utredningen att Hovdala slott bättre illustrerar 1600-talet än Bäckaskog slott och att Grevlunda gravfält inte tillför någon ytterligare kunskap om järnålderns religiösa uttryck.
Andra fastigheter i Skåne där det statliga ägandet kan försvinna är Kristianstad Residens, Kungsstugan i Åhus, Ystads inre fyr och Helsingborgs fyr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".