Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Simrishamn

Ingen plan för att sanera gift

Publicerat söndag 8 mars 2009 kl 08.36
Hamnen i Simrishamn.

Trots att det nu gått snart ett år sedan man först uppmätte höga halter av det giftiga ämnet TBT i hamnen i Simrishamn är det ännu inte klart vad Simrishamns hamn tänker göra åt problemet.

Halterna av det giftiga ämnet TBT som uppmättes i sedimenten i Simrishamns hamn förra året var hundratusen gånger högre än de europeiska gränsvärdena.
TBT, tributyltenn, är ett mycket giftigt ämne som förr användes i båtbottenfärger och som nu är förbjudet.
Sedan de höga halterna uppmättes har Simrishamns hamn funderat på vad man ska göra åt det.
En konsult har kopplats in och möten med länsstyrelsen har hållits och korrespondens mellan hamnen och länsstyrelsen och kommunens miljöskyddsinspektörer pågår.
Det finns många förslag på vad man ska göra. Ett exempel på vad hamnen föreslår är en reningsanläggning kring slipen, för att undvika att mer gamla färgrester sprider sig.
Ett förslag från miljöskyddsinspektörerna är att båtar som anlöper hamn ska visa intyg på att de inte har sina bottnar målade med giftig färg.
Länsstyrelsen å sin sida svarar att det säkert är bra sätt att förhindra mer förorening, men det gift som redan finns i hamnen måste åtgärdas.
Länsstyrelsen påpekar dessutom att man faktiskt bara vet vad som finns i ytskiktet på sedimenten ännu.
Därför har länsstyrelsen väckt frågan om att hamnen bör ta prover längre ner i bottensedimenten på någonstans mellan 10 och 30 centimeters djup. Vidare bör man diskutera en sanering.
Hamnen har ännu inte beslutat sig för vilka åtgärder man tänker vidta.
Före den trettionde april ska hamnen ha lämnat in en handlingsplan till Länsstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".