Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 12.51)

Kritiseras för larver i sår

Publicerat tisdag 4 december 2001 kl 13.27
En 72-årig kvinna i Landskrona fick i somras ligga så länge med sår på hälen att det fylldes med larver.
Nu riktar Socialstyrelsen allvarlig kritik mot läkaren och sjuksköterskan som ansvarade för kvinnans vård. Båda två har brustit i sitt yrkesansvar, anser Socialstyrelsen, som anmäler dem till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och yrkar på disciplinära åtgärder för båda. Sjuksköterskans försumlighet bedöms som större än läkarens, eftersom sjuksköterskan hade tät kontakt med patienten och borde ha haft flera tillfällen att agera annorlunda. Kvinnan vårdades i somras på ett vårdboende för dementa i Landskrona. Redan i maj upptäcktes missfärgade blåsor på hennes hälar. De utvecklades sedan till fula sår och personalen noterade att kvinnan hade ont när såren lades om. Senare på sommaren fick hon feber och läkaren, som kontaktades per telefon, skrev remiss till sjukhuset för behandling. Men det dröjde ytterligare en vecka innan kvinnan fördes akut till sjukhus, sedan man hittat ett svart litet djur i hennes säng och ett flertal larver och ägg. Då hade inte såren blivit omlagda på flera dagar, eftersom hemvårdspersonalen inte ansåg sig kompetent att lägga om så allvarliga sår.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".