Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Signe förlorade 70 000 kronor

Publicerat torsdag 4 juni 2009 kl 06.59

Efter att ha haft bostadstillägg i över 20 år försvann bidraget för 93-åriga Signe. Hon hade missat att man måste lämna in en ny ansökan för att få ha kvar bidraget. Istället använde hon upp alla sina sparpengar.

Det var i november 2006 som bostadstillägget försvann för Signe. Hon är född 1913 och bidraget täckte nästan hela hennes hyra för lägenheten i Malmö på 3 600 kronor. Utöver bostadstillägget har hon bara en låg pension på knappt 6 000 kronor i månaden att leva på. Det gick nästan två år innan hennes svärdotter Kerstin Andersson upptäckte att bostadstillägget inte längre kom.

- Det förstod jag efter att min svärmor hade blivit sjuk och jag skulle ta hand om hennes inkomster och utgifter, säger Kerstin Andersson.

Det är bara en gång om året som Försäkringskassan skickar ut besked till ålderspensionärer om hur mycket de får i pension och eventuellt bostadstillägg. Signe uppmärksammade inte att bostadstillägget inte längre kom. Det hade löpt ut i november 2006. Någon tid före det ska Försäkringskassan ha skickat ut en blankett så att Signe kunde söka tillägget på nytt, men den har svärdottern Kerstin Andersson inte kunnat hitta. Hon har ägnat många timmar åt kontakterna med Försäkringskassan.

- Det tog fyra timmar i olika omgångar. Jag har suttit i köer med flera hundra personer före, säger Kerstin Andersson.

Eftersom svärmodern aldrig förstod att hennes bostadstillägg inte kom, fortsatte hon att använda sina pengar som hon var van. Det slutade med att alla hennes sparpengar, drygt 70 000 kronor försvann.

- Det blev minus. Långt under existensminimum. Det lilla hon hade sparat försvann, säger Kerstin Andersson.

Det är sedan 2003 som bostadstilläggen enligt lag är tidsbegränsade. Man kan få bostadstillägg i tolv månader, men i särskilda fall kan det ges i upp till 36 månader. Eftersom bidraget är tidsbegränsat, måste man söka på nytt om man vill ha det kvar.

- Vi behöver få in ganska många uppgifter för att kunna fatta rätt beslut, varför det i dagsläget är enklast och bäst med en ansökningsblankett, säger Ola Grönnesby, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

Ändå har Försäkringskassan bett regeringen att få slippa hanteringen med blanketter för bostadstilläggen. Kassan vill förenkla sitt arbete och slippa hantera så många ansökningar så ofta. Så var det före 2003. Om det hade gällt nu, hade Signe aldrig förlorat sitt bostadstillägg.

Kerstin Andersson har nu sökt bostadstillägg för sin svärmor igen, men de 70 000 kronor som Signe miste, får hon inte tillbaka eftersom bostadstillägg bara kan beviljas tre månader bakåt i tiden.

- Jag skrev ett litet vänligt brev som jag trodde skulle räcka. Men det gjorde det tyvärr inte, säger Kerstin Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".