Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
KLIPPAN

Gifttomter erbjuds sanering

Publicerat fredag 12 juni 2009 kl 10.39
Höga gifthalter funna i flera tomter intill den gamla läderfabriken. Foto: Bosse Johansson/SR Kristianstad

Tio villatomter och fyra kommunägda tomter intill den gamla läderfabriken i Klippan har arsenikhalter som överstiger Naturvårdsverkets riktvärden. Och i vissa fall även kromhalter över riktvärdena. Det visar en undersökning som gjorts i samband av saneringen av läderfabrikstomten.

Läderfabriken, som är svårt förorenad av tungmetaller, har stått tom i 20 år. Den ägdes länge av ett konkursbo, men så småningom tog Klippans kommun över tomten och skrev ett avtal med Naturvårdsverket om att genomföra en sanering.

2005 gjordes de första fynden av arsenik i trädgårdar i anslutning till fabriken. Och i höstas gjordes den mer omfattande studien som nu är klar. Nu kommer de drabbade att erbjudas sanering av tomterna. 

- Arsenik är ett cancerframkallande ämne och det är därför det behöver saneras, säger Tomas Henrysson, projektledare för läderfabrikssaneringen. Men vi ska ha klart för oss att vi pratar om en försumbar risk när vi precis ligger på riktvärdet som Naturvårdsverket har rekommenderat. Vi pratar alltså om relativt låga risker i sammanhanget.

Hur pass högt över riktvärdet ligger tomterna?

- Det varierar ganska mycket. Vi har halter som ligger cirka 2-10 gånger över Naturvårdsverkets riktvärde, säger Tomas Henrysson.

Saneringen som nu erbjuds innebär att den förorenade jorden grävs bort och ersätts med ren jord. Sedan återställs trädgårdarna i befintligt skick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".