Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat igår kl 12.51)

Ja och nej i Örkelljunga

Publicerat måndag 15 september 2003 kl 00.01
I Örkelljunga sa väljarna i går med kraft nej till euron. Samtidigt sa de i en lokal folkomröstning ja till planerna att söka regeringens tillstånd om att få bli landets första kommun med kommunalt vårdnadsbidrag.
Drygt 61 procent av de röstande i Örkelljunga sa ja till förslaget, medan knappt 26 procent sa nej och närmare 12 procent röstade blankt. Resultatet var väntat efter den stora uppslutning som en grupp föräldrar fick när de la fram förslaget med stöd av 552 namnunderskrifter. Den stora majoriteten för ett ja gladde alldeles särskilt Rita Nilsson, den av initiativtagarna som agerat allra ivrigast för det lokala vårdnadsbidraget. - Men kalla det inte vårdnadsbidrag utan ett ekonomiskt alternativ, säger hon till TT. Bakgrunden till det är att regeringen redan vägrat två kommuner - Karlstad och Uppvidinge - att införa lokalt vårdnadsbidrag. Enligt Rita Nilsson visar den stora övervikten för ett ja att det råder ett stort missnöje över svensk familjepolitik. - Ett 30-tal kommuner diskuterar samma sak som vi. Svenska föräldrar vill ha råd att ta sig tid med sina barn, säger hon. Frågan är hur stora chanser Örkelljunga har att driva igenom ett lokalt vårdnadsbidrag. Familjeminister Berit Andnor gjorde nyligen klart att regeringen kommer att säga nej - oavsett utgången i den lokala folkomröstningen. Pådrivarna i Örkelljunga ställer hoppet till att riksdagen gett regeringen i uppdrag att se över lagstiftningen på området.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".