Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kristianstad

Uteservering anses vara för stor

Publicerat torsdag 23 juli 2009 kl 06.59
Pub och restaurang Bankens uteservering i Kristianstad. Foto: Arlette Jarl/SR Kristianstad

Uppdaterad 13.50

En för stor uteservering på Stora torg i Kristianstad har gjort att åklagarmyndigheten nu ska se huruvida kommun gjort sig skyldig till brott mot kulturminneslagen eller inte. Kristianstads kommun kan tvingas betala 200 000 kronor i vite.

Ärendet gäller det före detta Riksbankshuset vid Stora torg där nu Restaurangen Banken är inkvarterad.

Ärendet har tagit många turer men handlar väldigt kortfattat om att länsstyrelsen anser att uteserveringen på Pub och restaurang Banken ska flyttas in tre meter på bredden, detta för att allmänheten ska ha tillgång till innergården framför museet. Enligt länsstyrelsen har man också brutit mot avtalet när man tagit bort en sten som ligger inom restaurangens uteserveringsområde.

– Stenen som var till för att hindra att bilar kör in på innergården togs bort för att göra uteserveringen tillgänglig för rullstolsburna, säger Thimmy Andersson som är krögare på Banken.

Den ansvarige på kommunen är just nu på semester och enligt Jan Westberg, teknikchef på C4 Teknik vill man inte lämna någon kommentar innan kommunens jurister har tittat på fallet. Men man avser att inkomma med ett svar till länsstyrelsen och åklagarmyndigheten.

Krögaren menar att allmänheten får större tillgång till den kulturminnesskyddade innergården vid Stora Torg om uteserveringen är större, men länsstyrelsen menar att läget är det motsatta. 

– Vi menar att vi har varit mycket tillmötesgående och varit lyhörda för arrendatorns krav och önskemål, men att den delen av uteserveringen som kryper ut inte är kulturhistoriskt motiverad, säger länsantikvarie Thomas Romberg.

 Krögare Thimmy Andersson tycker att man har gjort skillnad på folk och folk då museet i byggnaden på andra sidan innergården bland annat har fått bygga en scen, tagit bort fönster samt byggt en helt ny entré i glas. 

På restaurangsidan har man inte fått igenom speciellt mycket av det man velat göra, säger han. 

Men enligt Thomas Romberg har länsstyrelsen prövat museets ändringar och kommit fram till att de tillfört verksamheten mycket och varit väl utformade rent arkitektoniskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".