Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Mjölkförsäljning banar väg för bönder

Publicerat tisdag 1 september 2009 kl 08.04

Efter en lång period med sjunkande priser så tror nu Skånemejerier på en ljusare framtid för de skånska mjölkbönderna. Flera kan nu räddas av uppgången.

– Vi säljer bättre än någonsin, produktiviteten i våra anläggningar ökar dramatiskt. Vi producerar billigare och bättre än tidigare, säger Björn Sederblad, vd för Skånemejerier.

Enlig branschorganisationen Svensk mjölk har det senaste året varit det tuffaste för de svenska mjölkbönderna sedan början på 90-talet.

Avräkningspriset, det vill säga det pris som bönderna får per kilo mjölk de levererar har sedan toppnoteringen i december 2007 sänkts med 28 procent och ligger idag på 2,57 kronor per kilo.

Det här innebär att lönsamheten varit lika med noll, många bönder har svårt att täcka sina löpande kostnader och på Svensk Mjölk fruktar man att antalet konkurser kommer att öka.

Men efter en kraftigt ökad försäljning ser Skånemejerier nu ljust på framtiden och i ett första skede har man beslutat sig för att fortsätta att betala ett extra marknadstillägg på 20 öre per kilo mjölk, men Björn Sederblad är medveten om att det inte är nog.

– Vi är uppe i 2,79 kronor till bonden och vi vet att det krävs cirka 20 - 30 öre per kilo till för att man ska kunna börja prata om någon lönsamhet. 

För Skånemejerier går bra. Man har fått nya kunder, bland annat kedjorna Netto och Lidl, och man har sålt mer än man räknat med. Många lantbrukare är i starkt behov pengar för att klara sig från konkurs.

– Min bedömning är att vi ska kunna rätta till lönsamheten framåt jul. Men däremot ser vi ingen prisökning i handeln, det är inte en fråga vi driver just nu, säger säger Björn Sederblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".