Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lund

Maten viktigare än fetmagen

Publicerat torsdag 10 september 2009 kl 14.46
Fel mat spelar större roll än riskgen när det gäller fetma. Arkiv: Anders Wiklund/Scanpix

Forskare i Lund har kommit fram till att matvanorna spelar större roll för vikten än om man har den mest kända riskgenen för övervikt och fetma.

Fetmagenen FTO (fat mass and obesity) är den hittills vanligaste fetmagenen man upptäckt. Omkring 17 procent har ärvt den av båda föräldrarna och ytterligare 40 procent har ärvt den av en förälder.

Bärare av riskvarianten av genen löper en ökad risk för fetma och övervikt, men nu kan forskare från Lunds universitet visa att det går att sätta genen ur spel genom bättre matvanor.
– Vi såg att de som har riskvarianten av genen och åt mycket fett fick en högre risk för fetma. Hos dem som åt mindre mängder fett ökade inte risken för fetma, trots den ärftliga risken, säger nutritionisten Emily Sonestedt till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".