Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
NORDVÄSTSKÅNE

Sjöfåglarna behöver matas

Publicerat tisdag 12 januari 2010 kl 13.50
Fet och näringsriktig mat är vad fåglarna behöver. Foto: Gunilla Nordström/SR Kristianstad

Vinterkylan är tuff för sjöfåglarna. De har svårt att komma över mat på egen hand och de är hänvisade till att människor matar dem.

– Får de inte mat så försvagas de och blir stilla. Då finns risk att de fryser ihjäl, säger Carina Falkengren, ordförande i Katastrofhjälp fåglar och vilt i Helsingborg-Höganäs.

Änderna har ofta en fettreserv inför vintern, men får de för litet foder eller fodret är för magert försvinner fettreserven snabbt.

– Helst ska man mata sjöfåglar med ett fett och näringsrikt foder, säger Carina Falkengren. Men bröd är bättre än inget.

Svanar riskerar dessutom att frysa fast på isen. De stöter bort fjolårsungarna på vintern och de unga svanarna har svårt att klara sig på egen hand.

– Vi har fått ta hand om tre fastfrusna svanar hittills i vinter, säger Carina Falkengren. En var så svag att den fick sondmatas och den behöver bli omhändertagen och stödmatad under minst en månad.

 Gunilla Nordström
gunilla.nordstrom@sr.se
042-13 33 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".