Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Tuff framtid för vindkraft till havs

Publicerat lördag 16 januari 2010 kl 09.36
Det är dyrare att bygga vindkraft till havs än på land. Foto: Scanpix.

I höstas beslutade Vattenfall att börja bygga en vindkraftpark i Östra Herrestad i Simrishamns kommun. Men för de havsbaserade vindkraftprojekten i Skåne som Vattenfall är inblandade i, så är framtiden inte lika ljus.

– Vindkraft är dyrare att bygga till havs än den som finns på land. Och när det gäller vindkraft till havs ser vi idag att vi inte kan få lönsamhet i de projekt som vi driver, säger Ingegärd Bills som är kommunikatör på Vattenfall Vindkraft.

Vattenfall har idag tre projekt med havsbaserad vindkraft som man jobbar med. Ett utanför Kalmar och så två i Skåne, på Kriegers flak utanför Trelleborg och på Taggens grund utanför Åhus.

På Taggens grund har man jobbat mycket med att ta fram en riskanalys för kraftverkens placering. Det eftersom den planerade parken ligger i skjutområdet för Ravlunda skjutfält. Nu är en riskanalys gjord och inskickad till miljödomstolen. Miljödom väntas komma under 2010.

– Vi kommer driva arbetet vidare i alla projekt tills dess att vi har samtliga tillstånd klara, och det har vi alltså inte idag, säger Ingegärd Bills.

Men vad som händer sen vet man alltså inte. Klart är i alla fall att om lönsamheten inte blir bättre som kommer man troligen inte att bygga.

Även på Energimyndigheten är man väl medvetna om problemet.

– Om man gör antagandet att situationen är som den är idag och inget görs, så kommer det inte bli någon nämnvärd vindkraft till havs, säger Carl-Ivar Stahl på Energimyndighetens vindkraftsenhet.

I flera andra europeiska länder så finns det speciella stöd för att bygga vindkraft just till havs. I Sverige finns idag bara elcertifikatspengar att få, och det är samma summa var man än bygger.

– Vi har påtalat problemet för regeringskansliet så de vet om situationen. Men något fastställt förslag finns inte från vår sida, säger Carl-Ivar Stahl.

Rickard Sturesson
rickard.sturesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".