Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Hyror i äldreboenden sätts utan avtal

Publicerat måndag 15 mars 2010 kl 05.27

Kommunernas särskilda boenden för äldre ska i princip betraktas som vanliga hyreslägenheter. Hyreslagen gäller och hyrorna ska sättas på samma grunder. Men det är bara fem av 32 skånska kommuner som har avtal med Hyresgästföreningen och förhandlar hyrorna med dem. Det visar en enkät som Sveriges Radio har gjort.

Örkelljunga, Hässleholm, Lund, Ängelholm och Eslöv är de fem som uppger att de förhandlar med Hyresgästföreningen. Skurup uppger att de har förhandlat med Hyresgästföreningen en gång när hyrorna sattes, men att man inte gör det varje år. Klippan säger att de haft samråd men inte förhandlat. Och bland andra Lomma och Vellinge säger att de hyr av kommunala eller privata bostadsbolag som själv sköter förhandlingen.

Hyrorna i äldreboendena ska sättas enligt bruksvärdesprincipen. Det är samma princip som används för vanliga lägenheter. Man utgår från hyresnivån i de kommunala fastighetsbolagens bostäder på orten, storlek, standard, och för äldreboenden också tillgång till gemensamma utrymmen, service med mera.

Ingemar Eriksson, som är förhandlare på Hyresgästföreningen i Norra Skåne säger att man inte kan vara säker på om hyrorna är rätt så länge de inte är förhandlade.

– Det kan man inte veta förrän man går in och tittar på hur hyresnivåerna ser ut i kommunen, hur boendena ser ut och hur varje lägenhet ser ut, säger han.

Många kommuner säger att även om de inte förhandlar hyrorna så följer hyreshöjningarna i äldreboendena höjningarna i de kommunala fastighetsbolagen. Något som i och för sig verkar korrekt.

Men det räcker inte eftersom man inte vet hur hyran satts från början, menar Ingemar Eriksson.

– Det kan ju vara en felaktig hyra som man höjer på rätt sätt, säger han. På de ställen där vi har förhandlat har det skett en sänkning totalt sett. Även om några enskilda lägenheter fått en höjning på grund av att hyrorna satts fel.

Bosse Johansson
bo.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".