Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Öresundsbron

Korridor ska bana väg för forskare

Publicerat måndag 7 juni 2010 kl 04.59
1 av 2
Marie-Louise Ainalem, ung forskare i Lund. Foto: David Rasmusson/SR
2 av 2
Bengt Streijffert. Foto: David Rasmusson/SR

Med hjälp av Öresundsbron och ESS hoppas man i Lund bli navet i en av Europas ledande forskningsregioner. Från Oslo i norr till Hamburg i söder ska en vetenskapskorridor skapas.

– Öresundsbron blev symbolen för Öresundsregionen. Och ESS är nu symbolen för korridoren, säger Bengt Streijffert, särskild rådgivare till universitetets rektor och den som leder arbetet med Vetenskapskorridoren för Lunds universitets räkning.

Den tänkta Vetenskapskorridoren sträcker sig från Oslo i norr via Göteborg, ner till Lund, över Öresundsbron till Köpenhamn och sedan vidare ner mot Hamburg,via den kommande Fehmarn Bält-förbindelsen. P G Gyllenhammars dröm om en Skandinavisk länk för att snabbt kunna få ut Volvobilar på kontinenten kan nu få ett helt annat innehåll.

– Istället för bilar så fyller vi nu korridoren med forskning på det högsta planet, säger Bengt Streijffert.

I korridoren finns redan flera stora universitet som man vill ska samarbeta och det finns även bra förbindelser som Öresundsbron och Kastrup.

Men det är de stora forskningsanläggningarna som ska byggas som man hoppas ska driva samarbetet framåt. Till exempel vill man att ESS och Max IV i Lund ska samarbeta med XFEL och PETRA i Hamburg. Tanken är att anläggningarna ska kunna använda sig av varandras styrkor för att bli världsledande inom framförallt materialforskning.

– Korridoren ska ge framgång åt alla inblandade. Samarbetet kan ge fler jobb eller förhindra att arbetstillfällen försvinner. Det kan öka konkurrenskraften för forskningen och industrin och kan göra det här till en mer attraktiv region att bo i, säger Bengt Streijffert.

Marie-Louise Ainalem, nybliven doktor i fysikalisk kemi, jobbar på ESS och är en av de unga forskare som verkligen kan dra nytta av samarbetet.

– Oftast så gynnas din forskning av att du kan använda dig av flera tekniker. Att samla kompetens i ett så pass stort område skulle kunna leda till forskning som man idag inte ens kan gissa sig till, säger Marie-Louise Ainalem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".