Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö/Kristianstad

Nätverk på högskola ska stötta män

Publicerat tisdag 8 juni 2010 kl 06.00
Är man en av 20 eller en av 30 så är det en underlig situation, säger Mats Olsson adjunkt på Lärarutbildningen på Malmö Högskola. Foto: Karin Wrangborg/SR Kristianstad

Det är ont om män som läser till förskolelärare, men Högskolan Kristianstad har inga särskilda strategier för att locka fler eller stötta de som redan går där. På Malmö Högskola har däremot ett nätverk för lärarstuderande män startats.

Under vårterminen i år är 395 studenter registrerade på de inriktningar på Högskolan i Kristianstad som brukar leda till jobb inom förskolan. 16 av de 395 studenterna är män, alltså ungefär 4 procent.

I barngrupper ute i Sverige är runt 3 procent av de anställda män.

Monica Fransson är ansvarig för de inriktningar på lärarutbildningen på Högskolan i Kristianstad som brukar leda till jobb inom förskolan. Hon säger att det på 70-talet var vanligare med strategier på Högskolan för att stötta män som var i minoritet. Varför det lagts på hyllan på Högskolan i Kristianstad finns inget rakt svar på.

- Frågan är väl lika viktig idag, men vi arbetar inte lika starkt med det som vi gjort, säger Monica Fransson.

På Lärarutbildningen på Högskolan i Malmö har man bestämt sig att för att stötta män som läser till lärare och har startade i höstas ett nätverk för dem.

Främst vill man jobba mot att större andel av männen än kvinnorna hoppar av sin utbildning.

- Jag tror att nätverket nog fungerat lite peppande för några, säger Mats Olsson som ansvarar för nätverket.

Nätverkets kallas Män på LUT och brukar ha ett tema varje gång de har träff.

- På sikt hoppas vi att männen ska bli så många att det inte blir någon fråga. Men är man en av 20 eller en av 30 så är det en underlig situation, säger Mats Olsson adjunkt på Lärarutbildningen på Malmö Högskola.

Läs och hör mer om mansbristen i förskolan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".