Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Det går lika bra med vitlöksfalu

Publicerat torsdag 24 januari 2002 kl 17.24
Livsmedelsverket anser att det går bra att blanda vitlök i falukorv och sälja den, trots att falukorv normalt inte innehåller vitlök och är en skyddad beteckning.
Ett charkuteriföretag i Skåne har marknadsfört falukorven som ''Fransk falukorv med vitlök''. Det har upprört åtminstone två konsumenter som i anmälan till Livsmedelsverket har ifrågasatt om det är lagligt. Falukorven har särskyddats av EU-kommissionen som ''garanterad traditionell specialitet''. Det innebär att när den tillverkas, även i andra EU-länder, måste det ske enligt vissa regler. De omfattar köttråvarorna och proportionerna. Det skånska företaget har följt alla regler, men tillsatt vitlök. Anmälarna har också ifrågasatt produktens namn, om det kan anses vara vilseledande. Här är Livsmedelsverkets svar att märkningen måste vara tydlig. Möjligen kan det vara vilseledande om det står ''Fransk falukorv''. I stället kan det stå ett tillägg som till exempel ''av fransk typ'', eller ''med vitlök'', skriver Livsmedelsverket. Verket har yttrat sig till miljöförvaltningen i Landskrona som handlägger frågan.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.