Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
BROMÖLLA

Barn- och elevombudet kritiserar Bromöllaskola

Publicerat lördag 19 februari 2011 kl 09.59

Bromölla kommun har inte gjort tillräckligt för att utreda och åtgärda att två elever på Edenryds skola mobbats. Barn- och elevombudet kritiserar nu kommunen för att inte ha agerat tillräckligt.

Det var i augusti 2009 som anmälan om att de två eleverna utsatts för kränkande behandling kom in till Barn- och elevombudet. Enligt anmälan hade eleverna utsatts för mobbning från och till under flera års tid. Från början ska det inte ha varit så allvarligt men så småningom eskalerade det. Eleverna har fått öknamn, fått höra saker som att de är fula och dumma i huvudet och den ena av dem har i vissa fall fått motta slag och sparkar.

Enligt anmälan vantrivdes den ena eleven så mycket att eleven grät varje dag och inte ville gå till skolan. Den andra eleven har varit rädd för att vara själv och känt sig orolig och rädd i skolan.

Barn- och elevombudets utredning visar att personalen på skolan haft vetskap om att eleverna mobbades. Ibland sa man ifrån och då avtog mobbningen tillfälligt. Utredningen visar däremot också att det här är ett komplicerat fall. Personalen på skolan upplevde att det fanns problem på skolan men de upplevde inte att det var de båda eleverna som anmälan rör som var mest utsatta. Trivselenkäter som gjorts på skolan visade att eleverna mådde bra.

Barn- och elevombudet har efter sin utredning valt att kritisera Bromölla kommun och slår fast att en elev inte behöver vara mer utsatt än någon annan för att det ska vara fråga om kränkande behandling. Trots att skolan vidtog åtgärder så var de inte tillräckliga. Kommunen ska nu skicka in en skriftlig redogörelse av vilka åtgärder man vidtagit för att en liknande situation inte ska inträffa igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".