Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)
Skåne

Nämndemännen fortfarande för gamla

Publicerat tisdag 1 mars 2011 kl 16.11
Nämndeman: ”Många har suttit i väldigt många år”
(1:56 min)
Madeleine Carlsson är ny nämndeman vid Kristianstad Tingsrätt. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio

Nämndemännen i landets domstolar är för gamla för att på ett bra sätt representera befolkningen. Detta trots den stora satsning som gjorts på att föryngra nämndemanskåren.

I många år har det faktum att nämndemän i Sveriges Domstolar inte tillräckligt väl representerar befolkningen diskuterats.

Inför förra valet gav regeringen i uppdrag till Domstolsverket att göra vad de kan för att försöka få nämndeman som speglar Sverige idag när det gäller ålder, kön och etniskt ursprung.

Ett uppdrag som blev till en informationskampanj, som inte gett resultat. Det visar Domstolsverket statistik över landets nämndemän.

Ingen skillnad

Om ser man på landet i stort så är det knappt någon förändring alls på nämndemännens ålder från 56, 7år, under förra mandatperioden - till 56,8 år nu.

I Kristianstads Tingsrätt, ligger medelåldern just nu på 54,5 år. I Hässleholms Tingsrätt på 58, 6 år och i Helsingborg är nämndemännen drygt 59 år.

Dessutom väljs nämndemän på fyra år så till exempel Kristianstad kommer om några år att han en nämndemannakår med en snittålder på drygt 60 år - vilket faktiskt är fyra år äldre än vad de var förra perioded och rejält mer än de 49 år som är medelåldern på Sveriges vuxna befolkning

Många suttit länge

- Många som gick nu hade suttit i många år, vissa över 20 år, säger Madeleine Carlsson som är nytillträdd nämndeman vid Kristianstad Tingsrätt.

Hon ville bli nämndeman för att hon tyckte att det verkade intressant, och för att det känns som om hon tar ett samhälleligt ansvar.

Från Domstolsverket säger man att man inte ser det som ett misslyckande:

- Vi kan bara konstatera att informationen inte fått den effekt man hoppats på, säger Örjan Hägglund, jurist på Domstolsverket.

Vad ska man göra åt problemet?

- Vi kommer att presentera det för regeringen, som sannolikt kommer att smälta det här och sedan fatta beslut om, och i så fall hur, man ska gå vidare.

Linda Evereus

linda.evereus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".