Rinkaby/Kristianstad

Scoutorganisation bannlyser homosexuella

Publicerat måndag 1 augusti 2011 kl 05:23
36 198 scouter från 142 länder deltar på World Scout Jamboree 2011. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
1 av 2
36 198 scouter från 142 länder deltar på World Scout Jamboree 2011. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
Göran Hägerdahl, en av cheferna för World Scout Jamboree. Foto: Johan Petterson/Sveriges Radio
2 av 2
Göran Hägerdahl, en av cheferna för World Scout Jamboree. Foto: Johan Petterson/Sveriges Radio

Den amerikanska pojkscoutorganisationen Boys Scouts of America, som deltar i scoutlägret World Scout Jamboree utanför Kristianstad, utesluter öppet homosexuella och ateister.

– Jag tror inte att frågan är så mycket att prata om. Vi visar att vi är ett öppet samhälle där alla är välkomna, säger Göran Hägerdal, en av cheferna på Jamboreen.

Han försäkrar att den svenska scoutrörelsen står för mångfald, men säger också att den skilda synen på homosexualitet som finns mellan olika nationella scoutförbund inte kommer att lyftas på lägret.

Göran Hägerdal förlitar sig på mötet mellan scouter från olika delar av världen och tror att det är det bästa sättet att sprida värderingar och synsätt.

– Boy Scouts of America menar att det inte är ideologiskt möjligt att vara homosexuell och scout. Alltså bör inte homosexuella tillåtas inom organisationen, säger Bodil Formark, doktor i historia.

– Det är inte individerna som har den här värderingen, säger Göran Hägerdal som menar att den amerikanska pojkscoutsorganisationens hållning gentemot homosexuella inte har med de unga medlemmarnas åsikter att göra.

Samtidigt är syftet med scoutrörelsen enligt den internationella scoutorganisationen (World Organisation of the Scout Movement WOSM) – som både Svenska Scoutförbundet och Boys Scouts of America tillhör – att bidra till utvecklingen av de unga scouternas intellekt.

Amerikanska pojkscouter, som just nu deltar i det stora scoutlägret på Rinkabyfältet utanför Kristianstad, fostras alltså inom en organisation som står för diskriminering av homosexuella.

Skriv ut

Dela

Användarkommentarer

13 Kommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler