Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Åsikter om sprit och chefer sparas

Publicerat måndag 4 oktober 2004 kl 10.23

SKÅNE. Känsliga uppgifter om femtiotusen skåningar kommer att lagras i tio år på Statistiska Centralbyrån.
Det handlar bland annat om vilka mediciner man tar, om man rökt hasch eller köpt svartsprit, och åsikter om chefen.
Uppgifterna kommer från den folkhälsoenkät som Region Skåne i dagarna skickat ut.

En av de som svarat på folkhälsoenkäten är Ida Lindberg från Skurup. När hon fyllde i enkäten lade hon inte märke till att uppgifterna skulle sparas i tio år.
- Jag missade det. Det är ju privata uppgifter det här, säger Ida Lindberg.
Den enkät Ida Lindberg besvarat är på 28 sidor och det hon missade var den information som fanns under rubriken rubriken ”Alla identitetsuppgifter kommer att avlägsnas”. Där kan man nämligen läsa att en nyckel som kan koppla den svarandes namn med enkätens löpnummer kommer att sparas. Anledningen till att man vill spara denna nyckel är man även i framtiden vill kunna samköra enkätsvaren med uppgifter från andra register. Resultaten ska ligga till grund för det framtida folhälsoarbetet i Skåne

Eftersom det är frivilligt att svara på enkäten så behövs det inget tillstånd för att samla in och lagra svaren, bara man ger en korrekt information om hur uppgifterna kommer att behandlas. Det tycker Region Skånes sjukvårdsledning att man gjort, och Kent Karlsson som är strateg på Hälso och sjukvårdsledningen tycker inte att det finns någon risk att uppgifter om enskilda personer kommer att läcka ut eller användas av myndigheterna:

Ida Lindberg i Skurup är tveksam till om hon hade fyllt i enkäten lika samvetsgrant om hon hade förstått att svaren skulle lagras i åratal:
- Jag skulle ha tänkt en extra gång innan jag fyllde i den, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".