Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Simrishamn

Nu avgörs skolpolitikernas framtid

Uppdaterat måndag 23 april 2012 kl 14.14
Publicerat måndag 23 april 2012 kl 13.58
Skolorna i Simrishamn debatteras mycket i under 2011, däribland Österlengymnasiet. Men politikerna har inte klarat av sina jobb menar revisorerna. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio

Under kommunfullmäktigemötet i kväll avgörs framtiden för Simrishamns skolpolitiker. Revisorerna tycker inte att fullmäktige ska bevilja barn- och utbildningsnämnden ansvarsfrihet för 2011. Håller fullmäktige med får politikerna gå.

Turbulensen inom skolan i Simrishamn har pågått ett bra tag men 2011 var den intensivare än på länge. Skolan drogs med stora underskott jämfört med de anslag som var beviljade och elevkullarna blir här som på så många andra håll, allt mindre. 

Byskolor och Österlengymnasiet hotades, ömsom av nedläggning och ömsom av stora nedskärningar. Denna heta politiska fråga bollades runt mellan barn- och utbildningsnämnd, kommunstyrelse, fullmäktige och rektorer. 

Och när ett beslut väl togs av nämndens borgerliga majoritet backade flera av partierna ur uppgörelsen och flera ledamöter hoppade av, bland annat nämndens ordförande centerpartisten Carl-Göran Svensson. Mitt i denna röra skulle nu även en ny ordförande ta vid. 

Revisorerna menar att barn- och utbildningsnämndens förmåga att leda och styra under svåra utmaningar varit bristande. Inte heller verkar den ha kunnat medverka till att minska skolans underskott i någon större utsträckning. En enig revision föreslår därför att ingen av ledamöterna i nämnden beviljas ansvarfrihet för 2011. 

Fast efter det beslutet har den socialdemokratiske revisorn Froste Persson backat och menar nu att den röd-grönfeminstiska oppositionen reserverat sig och på andra sätt uttryckt motstånd mot beslut på ett sätt att de borde få ansvarsfrihet. 

Frågan är hur fullmäktige beslutar i kväll. Simrishamns kommun har inte alltid lyssnat på sina revisorer när frågor om ansvarsfrihet är uppe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".