Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Därför misslyckas företagen med rekrytering

Publicerat onsdag 25 april 2012 kl 16.54
Svenskt Näringsliv: ”Hittar inte den kompetens man söker”
(1:36 min)
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Vart femte företag i Skåne misslyckas att rekrytera ny personal trots att det råder hög arbetslöshet. Främst beror det på att unga saknar yrkeserfarenhet. Det får konsekvenser på de skånska företagens möjligheter att växa.

– Företagen hittar inte kompetensen som man söker och som oftast är grundläggande. Det handlar inte alla gånger att man ska vara väldigt högutbildad, utan ibland är det så enkelt som att man ska ha en gymnasieutbildning och kanske en till två års arbetslivserfarenhet, säger Kenneth Bengtsson ordförande för Svenskt Näringsliv.

Trots att efterfrågan på arbetskraft fortfarande är relativt god i Skåne enligt arbetsförmedlingen. Så misslyckas vart femte företag att anställa unga. Anledningen är att hela 63 procent av företagen har svårt eller ganska svårt att rekrytera unga eftersom de saknar yrkesutbildning efter gymnasiet. Ungas jobbchanser försämras också av bristande yrkes- och arbetslivserfarenhet och höga ingångslöner. Det menar Svenskt Näringsliv som gjort en enkätundersökning med 808 företag i Skåne. 

Emma Link som är vice vd på Callcentret Online i Lund AB där 85 procent av de anställda är under 26 år håller med och menar att skolan helt enkelt inte förberett de unga att arbeta: 

– Jag tror att många företag kan vara rädda för att komma i den processen som vi ofta står inför, där det handlar om att utbilda ungdomar i att arbeta. Många företag förväntar sig litegrann att den utbildningen ska redan när man anställer en ungdom, säger hon.

Enligt Svenskt Näringsliv får också rekryteringssvårigheterna konsekvenser, så att bland annat planerade expansioner ställs in och att flera företag får dra ner på produktionen: 

– Enligt enkäten ser vi faktiskt att fyra av tio företagare tackar nej till någon form av expansion och order. Då får man en helt annan dimension på problemet. Det handlar inte om att inte ungdomar får arbete, utan man hämmar tillväxten också, säger Kenneth Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".