Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Österlen/Trelleborg

Skillnader när kommuner prioriterar strandskydd

Publicerat onsdag 9 maj 2012 kl 12.30
"Kan inte prioritera just strandskyddet"
(1:30 min)
Miljöinspektören Lars-Olov Strand och chefen Carina Barthel på Ystad-Österlenregionens miljöförbund tar emot anmälningar på misstänkta överträdelser på stränderna, men har ingen aktiv tillsyn. Foto: Karin Wrangborg/ Sveriges Radio.

Det är stora skillnader mellan hur kustkommunerna i Skåne, Blekinge och Halland jobbar med att kontrollera att strandskyddet efterlevs. Trelleborgs kommun och Miljöförbundet Ystad-Österlenregionen är exempel på hur det kan skilja sig åt.

– Visst är det viktigt, men i en verksamhet som vår måste vi prioritera och då kan vi inte prioritera strandskyddet, säger Carina Barthel som är chef för Ystad- Österlenregionens miljöförbund.

Förbund har ansvar för tillsynen av strandskyddet i Simrishamn, Tomelilla och Ystad kommun, men har inte planerat in någon tid för den.

Prioriterat tillsynen av strandskyddet har däremot Trelleborgs kommun gjort. När kommunerna sommaren 2009 fick ansvar för att kontrollera att våra ständer hålls tillgängliga för allmänheten, så beslutade politiker i Trelleborg om en tillsynskampanj.

– Man gick egentligen kusten fram och tillbaka och tittade och dokumenterade, säger Patrik Holmberg (C) som är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Trelleborg.

Under sommaren 2010 gick alltså en projektanställd person längs stranden i Trelleborgs kommun och rapporterade misstänkta överträdelser. Det kunde handla om gräsklippning eller utemöbler som placerats på strandskyddat område. Över 100 anmärkningar gjordes.

– Det är ju viktigt för oss att vi har allemansrättslig mark, att vi har tillgänglighet till våra kuster. Det är ju en framgångsmöjlighet för Trelleborgs kommun att man kan komma hit och vara och finnas längs kusterna och staten har ju ålagt oss att ha tillsyn på detta, så vi ska faktiskt göra så här, säger Patrik Holmberg (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Trelleborg.

Miljöförbundet Ystad-Österlen har inte haft uppsökande verksamhet. Deras tillsyn av strandskyddet i Ystad, Tomelilla och Simrishamn består följa upp anmälningar som kommer in. När det kan bli aktuellt med en mer aktiv tillsyn av strandskyddet på Österlen är oklart.

– Vi får planera in dem framåt i tiden, dock inte i år, men framåt får vi se till det, säger Carina Barthel som är chef för Ystad-Österlenregionens miljöförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".