Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nävlingefallet

Nävlinge - ökänt, utsatt och idyll

Uppdaterat måndag 13 augusti 2012 kl 09.28
Publicerat måndag 13 augusti 2012 kl 05.42
Polisen: ”Vi accepterar inte medborgargarden”
(1:31 min)
1 av 3
Familjen Hults gård i Nävlinge börjar mer likna ett fort. Nu bygger de stängsel, eftersom larm, belysning och lönnfack på dieseltanken inte har stoppat tjuvarna. Foto: Joachim Sundell / Sveriges Radio
2 av 3
Rättsskyddet i Nävlinge är inte så dåligt som många bybor upplever, menar Hässleholmspolisen. Foto: Joachim Sundell / Sveriges Radio
3 av 3
Anita Nilsson, här med barnbarnet Rasmus, känner sig trygg i bygden. Att de två nävlingeborna riskerar fängelse tycker hon är absurt. Foto: Joachim Sundell / Sveriges Radio

Grov misshandel eller ett envarsingripande? Åsikterna går isär om Nävlingefallet. Men misshandeln av en polsk man i byn har satt landsbygdens utsatthet i fokus. I Nävlinge oroar man sig för tjuvar och brist på polisbeskydd - och funderar på ett medborgargarde.

Christina Truedsson går ett varv runt det lilla huset i Nävlinge varje dag när hon kommer hem från jobbet. Rädslan för att någon okänd sak befinna sig i huset gör att hon vill kontrollera dörrar och fönster innan hon går in. Oron för tjuvar delar hon med många andra i byn.

– Man får vara glad varje dag man kommer och de inte har tagit något. Så tänker vi alla här...

På måndag faller domen mot de två män, far och son, som är misstänkta för grov misshandel och kidnappning efter att ha misshandlat och bundit en polsk man som de menar skulle stjäla från dem. Fallet har engagerat byn, och tingssalen var fullsatt av nävlingebor som ville visa sitt stöd för de två männen när rättegången ägde rum förra veckan.

– Jag tycker det är för dåligt att man ska döma människor till fängelse för att ha försvarat sin egendom. Men så är det ju i Sverige nu för tiden, tjuvarna går fria och helst ska de ha skadestånd också, säger pensionären Anita Nilsson.

Anita har bott med sin man i Nävlinge i snart 50 år. Själv har hon aldrig varit utsatt för någon stöld, men många hon känner har blivit drabbade. Misshandeln av den polska mannen kan ha varit att gå för långt, tycker Anita, men menar också att man kan förstå att männen tappade besinningen, med tanke på alla stölder som skett i bygden de senaste åren.

– De kör här och stjäler grejer i Nävlinge. Flera har blivit med saker,  vissa har fått hela huset tömt. Det går väl till en viss gräns, sen blir de tokiga här. Om det var den här mannen som gjort något det vet ju inte jag. Men han var nog ute efter något, det var ju sent på kvällen och han hade inte där att göra, säger Anita.

Eftersom den polska mannen hade en bultsax i bilen är det många som tror att han vistats på männens ägor för att stjäla kopparkabel. Men något stöldgods hittades inte i mannens bil, och ingen har faktiskt sett honom stjäla något.

Däremot har det varit en del stölder i Nävlinge. Sen januari 2011 har polisen fått in 30 anmälningar, och mörkertalet kan vara ännu större. Men de flesta av dessa skedde 2011, i år har det skett sju stölder, och Hässleholmspolisen menar att den siffran är förhållandevis låg.

– Mellan tummen och pekfingret tycker jag inte att Nävlinge sticker ut på något sätt i brottsstatistiken, säger Anders Svensson, polischef i Hässleholm.

Anders Svensson menar emellertid att det sker mycket stölder på landsbygden, och att det är ett stort problem att få tag i tjuvarna. För de anmälda stölderna i Nävlinge har ingen person gripits, varken i år eller förra året. Något som gör att förtroendet för polisen är lågt i byn.

– Som pratet går i byn just nu så säger folk att de inte kommer inga polisen nästa gång, och det är kanske inte så bra i och för sig, säger Urban Hult, lantbrukare i orten.

På rundvandring runt familjen Hults ägor, Ekedelsgården, pekar Urban ut ett dussin platser han blivit av med saker på:

– Där stal de en container, där ett släp, här stal de sex kubik diesel, och där tog de min motorsåg och kopparrör som jag glömt ta in…

Familjen Hult bygger nu ett staket runt sin gård. Att flytta dieseltanken till en upplyst gårdsplan, köpa in larm med rörelsedetektor och gömma dieselreglaget i en annan byggnad har inte stoppat tjuvarna. Om inget görs snart tror Urban att fler incidenter som misshandeln av den polska mannen kan ske.

-- Det kan bli som i andra byar, att det blir ett sorts medborgargarde. Det är inte bra.

Polischefen Anders Svensson är skarpt kritisk.

-- Det är inget jag ställer mig bakom över huvud taget. Man måste ringa polisen om det sker ett brott, det är vår business att reda upp och det måste vara så för att rättssamhället ska fungera.

Efter att domen vunnit laga kraft på måndagen vill nu Hässleholmspolisen föra en dialog med människorna på landsbygden i kommunen.

– Jag är inte främmande till att åka ut till Nävlinge och prata med folk om hur vi ska lösa det här. Då kan man få höra vad folk tycker och få förslag på hur vi gör det här bättre, säger Anders Svensson.

Nävlingefallet

Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

De bakband och misshandlade en person de trodde var en inbrottstjuv. Följ Nävlingefallet här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".