Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Fortsatt vikande elevantal stort problem

Publicerat måndag 27 augusti 2012 kl 16.24
Skolverket: ”Elevminskningen är som störst nu”
(1:33 min)
Foto: Sveriges Radio

Vikande elevantal till gymnasieskolorna och ett ökat antal fristående skolor gör att gymnasieskolorna har det tufft. Av sju tillfrågade skolor i Kristianstad, Hässleholm, Östra Göinge och Klippan har fem lagt ner ett eller flera program.

– Det är nu antalet elever är som allra minst, säger Sven Sundin, statistiker och utredare hos Skolverket.

Enligt Skolverket är det inte förrän läsåret 2015/2016 som elevantalet kommer att vända uppåt igen. Fram till dess är det anpassningar genom att slå ihop klasser, lägga ner eller sätta program på paus och andra åtgärder som gäller.

Tuffast är det för gymnasieskolorna på mindre orter. En av de skolorna som har varit tvungna att genomföra stora förändringar är Åbyskolan i Klippans kommun. Där har de lagt ner fyra program.

– Vi har lagt ner industriprogrammet, restaurang och livsmedel, humanist och en estetisk utbildning med inriktning musik, säger Mats Salomonsson, rektor på Åbyskolan.

Det är alltså för få elever som har sökt till de programmen som har lagts ner. Men nedläggningen har också att göra med kostnader. För att ha kvar industriprogrammet och musikprogrammet hade skolan behövt göra en satsning på anpassning av bland annat lokaler.

Åbyskolan har ändå kvar ett antal program, bland annat tekniskt program, ekonomi, handel, vård och omsorg, samhäll och barn och fritid. Mats Salomonsson berättar att deras gymnasieskola har en regional funktion och lockar till sig många elever från närområdet eftersom många närliggande kommuner inte har egna gymnasieskolor. Men framtiden är ändå oviss.

– Framöver kanske vi måste utöka samarbetet med skolor i närheten. Det kanske bara är en skola som kan ha en viss utbildning till exempel, säger Mats Salomonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".