Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östra Göinge

Tvååring hotas utvisas till Frankrike

Uppdaterat fredag 21 september 2012 kl 23.10
Publicerat fredag 21 september 2012 kl 12.41
Flickan riskerar nu utvisas till Frankrike. Foto: Michel Spingler/Scanpix

Fallet med den tvååriga flicka som nu bor i ett familjehem i Broby och hotas av utvisning till Frankrike väcker starka reaktioner, bland annat i sociala medier, och på mindre än ett dygn har nästan 10 000 namnunderskrifter samlats in i protest mot utvisningsbeslutet och nu vill Socialdemokraterna att lagen ändras.

Socialdemokraternas migrationpolititiske talesperson Fredrik Lundh Sammeli att lagen ändras då de menar att det blivit för svårt att få stanna i Sverige med vad som kallas "synnerligen ömmande skäl".

Kurator Sara Skog vid Rädda Barnen säger att flickan kommer att traumatiseras igen om hon skickas till Frankrike till en miljö som hon inte alls känner till.

Migrationsverkets utvisningsbeslut är överklagat till Migrationsdomstolen, rapporterar SVT:s Sydnytt. 

Flickan övergavs som liten av sin biologiska mamma och riskerar nu att utvisas till Frankrike, det land där mamman bor.

Enligt Migrationsverket är flickans situation inte så allvarlig att det ska ses som att det finns "synnerligen ömmande skäl", vilket lagen kräver för att hon ska få stanna.

Socialdemokraternas migrationspolitiske talesperson, Fredrik Lundh Sammeli, anser att det visar på ett systemfel att den tvååriga flickan inte fått undantag från reglerna.

– Någonstans behöver man fundera på om det här inte är ett ömmande fall, vad är det då som omfattas? Vi i Socialdemokraterna tycker att den här ventilen är för smal. Synnerligen ömmande omständigheter har blivit för strikt, säger han.

Flickan bor nu med Malén Liewehr och hennes make i Broby och paret vill adoptera henne.

– Flickan kom till oss när hon var fyra månader gammal. Hon kan ingen franska. Hon känner ingen annan "mamma och pappa" än mig och min man, säger Malén Liewehr.

För ungefär ett år sedan vände sig någon som påstod sig vara flickans mor till algeriska ambassaden i Stockholm och ville ha hjälp med att återförenas med dottern. Sedan hördes inget mer.

Senare tog Migrationsverket beslut om att flickan ska utvisas till Frankrike, ett beslut som överklagats till Migrationsdomstolen.

Allt beror på att flickan är fransk medborgare. Men hon har aldrig varit i landet och enligt uppgift har modern heller aldrig bott i Frankrike.

Migrationsverket säger att högsta prioritet är att flickan och modern kan återförenas och att det sker bäst i Frankrike.

– Flickans behov av omsorg är tillgodosett i Frankrike, säger Magnus Rosenberg, rättslig expert vid Migrationsverket. Det är nu de franska myndigheternas ansvar att ta emot henne.

P4 Kristianstad/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".