Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Osby

Mobbning bedöms olika i skolan

Uppdaterat tisdag 19 mars 2013 kl 15.04
Publicerat tisdag 19 mars 2013 kl 11.19
Utbildningschef: "Det är mitt ansvar att alla barn behandlas lika"
(1:37 min)
Arkivbild. Foto: Kjell Gustafsson/SVT

Mobbning och kränkningar bedöms inte på samma sätt på skolor i Osby kommun och det är stor variation på hur rektorerna rapporterar kränkande behandling.

Ingrid Ullsten är rektor på Parkskolan i Osby och hon menar att skillnaden kan bero på att det är svårt att avgöra om det har skett en kränkning eller inte.

– Elever har svårt att formulera att det är en kränkning. Vi får lyssna och titta och se på signaler. För barn har svårt, av många skäl, att formulera att man är utsatt.

Skollagen kräver att all mobbning och kränkande behandling omedelbart ska rapporteras till skolans huvudman, ofta kommunens utbildningsnämnd. Men trots det har vissa skolor i Osby kommun bara skickat någon enstaka anmälan det senaste året. Från andra skolor är anmälningarna betydligt fler.

Enligt kommunens utbildningschef Agneta Malm så sticker ingen skola ut i antalet faktiska incidenter, istället beror skillnaden på att samsynen för vad som är en kränkning och när man ska rapportera behöver förbättras inom kommunen.

Också rutinerna för att utreda och dokumentera kränkningarna direkt på plats varierar mellan skolorna. På till exempel Parkskolan har personalen färdiga formulär att fylla i som sedan arkiveras.

En annan skola har inga formulär, utan förlitar sig i praktiken på att lärarna för privata minnesanteckningar - som inte arkiveras. Samma skola anmälde också väldigt få incidenter under förra året.

Ytterst handlar skillnaderna om barnens rättssäkerhet, eftersom liknande mobbningsfall riskerar att bedömas och hanteras olika beroende på vilken skola ett barn går på.

Agneta Malm är utbildningschef i Osby kommun.

– Det är mitt ansvar att varje elev och varje barn i Osby kommun behandlas likvärdigt. Men vi är inte framme, och jag har svårt att säga när vi är framme för detta är ett utvecklingsarbete.

Mobbing mot barn

Foto: Kjell Gustafsson/SVT.

Skollagen ställer höga krav på att skolan ska ta en kränkning på allvar och händelser ska utredas skyndsamt. Så ser verkligheten inte alltid ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".