Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kristianstad/tomelilla

Ny forskning ska hitta orsaker till skolk

Publicerat torsdag 4 april 2013 kl 07.06
Lektor: "Idag ligger fokus på skolan och samhället"
(1:37 min)
På Högskolan Kristianstad försöker man hitta orsaker till skolk. Foto: Karin Malmhav/Scanpix.

I höstas inleddes ett samarbete mellan Tomelilla kommun och Högskolan i Kristianstad. Syftet var att minska skolket i skolan och när forskningen nu kommit halvvägs kan de berätta att vi borde leta på ett nytt ställe när vi vill hitta orsaker till skolk.

– Om man går bakåt i tiden har fokus legat på eleverna och familjen, men i dag ligger fokus på skolan och på samhället och det är där vi måste åtgärda någonting. Det ser vi även i våra intervjusvar från eleverna; många skäl är knutna till undervisningen, till innehållet och arbetsmetoderna, säger Britten Ekstrand universitetslektor i pedagogik vid Högskolan i Kristianstad. 

Hon är en av tre forskare från HKR som arbetar med detta. Britten Ekstrand har tittat på internationell forskning som gjorts på området medan de två andra intervjuat 30 barn i Tomelilla kommun mellan 9 och 16 år - både barn som skolkat mycket och inte alls. 

De har alltså sett att mycket av arbetet för att stimulera högre närvaro måste ske i skolan. Skolan ska bli rolig och lätt att springa till som Britten Ekstrand säger. 

Men trots att man nu pekar på undervisningens innehåll och relationer inom skolan är hon noga med att säga att detta inte är en börda som ska falla på lärarnas axlar. Modellen forskarna nu ska arbeta fram kommer att innehålla mycket lärarstöd. 

– Det kan vara allt från coaching och mentorskap till program utifrån lärarnas behov. Vad känner man att man behöver stöd i. 

Det arbete som kvarstår är att ställa samman alla orsaker, bearbeta och göra analys. Sen ska det resultera i en ny handlingsplan till Tomelilla kommunen som blir ett arbetsredskap redan till hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".