Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
grädde & smör

Christoffers ölinspirerande meny

Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 08.24
Christoffers Choklad- och portertart med rårörda körsbär. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio

Sallad med kallrökt lax och IPA-dressing
Blåmusslor kokta i Rodenbach med potatisklyftor och ruilldressing
Choklad- och portertart med rårörda körsbär.

Detta bjuder ölbryggaren Christoffer Ljunggren på denna veckan.
Hela menyn genomsyras av alla rätterna innehåller öl som ingrediens.

Sallad med kallrökt lax och IPA-dressing

  • 200g kallrökt lax i bit
  • 1 huvud romansallad
  • 8st rädisor i tunna skivor
  • 50g pistagenötter
  • 100g fänkål i tunna skivor

Dressing

  • 1dl Indian Pale Ale (Klackabackens)
  • 1 tsp finhackad schallotenlök
  • 1 tsp apelsinzest
  • 1 tsp flytande honung
  • 1 tsp dijonsenap
  • 4 tsp olivolja
  • salt och peppar efter smak

1:Skölj salladen i kallt vatten och dela i stora bitar,

skiva därefter rädisor och fänkål i tunna skivor.

2:Hacka pistagenötterna grovt.

3:putsa rent laxbiten från ben och eventuella fjäll.

dela därefter laxbiten i 1cm stora kuber eller passande bitar.

4: Arrangera salladen i botten på fyra tallrikar och fyll därefter på med fänkålen och rädisorna, smula över nötterna och fördela laxbitarna jämt.

Dressa salladen försiktigt när det är dags att servera.

Blåmusslor kokta i Rodenbach med potatisklyftor och saffransmajonäs

  • 1kg blåmusslor
  • 1st schallotenlök finhackad
  • 2 klyftor vitlök
  • 1flaska rodenbach grand cru
  • 2dl grädde
  • 800g fast potatis
  • färsk timjan
  • 2dl majonäs
  • saffran
  • citron

1 börja med att skölj och putsa potatisen, klyfta den och lägg på en plåt eller i ugnsfast form. Salta och peppra,riv lite färsk timjan över och avsluta med 4msk olivolja. Blanda runt på plåten så att alla potatisklyftor täcks med kryddning och olivolja. ställ in i ugnen på 200°C. Ta ut dem när de fått en gyllene färg och är mjuka.

2 lägg blåmusslorna i kallt vatten och putsa dem rena från skägg och alger. Det är viktigt att kontrollera att musslorna lever. Musslorna är levande om de är helt stängda. Är de lite öppna kan man klämma på dem, Stänger de sig då så lever de.

3 Tag majonäsen, blanda med ett paket saffran och en fin fint hackad vitlöksklyfta. Krydda med citronsaft och eventuellt salt och peppar om det behövs.

4 När potatisen och saffransmajonäsen är klar är det dags att tillreda musslorna. Ta en stor kastrull och svetta den hackade schallotenlöken och en klyfta vitlök med två matskedar olivolja eller lite smör.
När löken är genomskinlig är det läge att lägga i musslorna, höj temperaturen lite, häll i 2dl Rodenbach och lägg på locket. 
Musslorna ska nu ångas i kastrullen och när alla musslorna har öppnat sig är de klara vilket tar mellan 2-4 minuter.
Fiska upp musslorna med en hålslev och lägg på ett fat. Tillsätt grädden till vätskan i botten och koka ner till en såskonsisten.
Häll såsen över musslorna och servera.

Choklad- och portertart med rårörda körsbär

Botten:

  • 10st digestivekex
  • 75g smör

Fyllning:

  • 450g 70%-choklad
  • 150g smör
  • 1 1/4dl grädde
  • 2,3dl londonporter eller (klackabackens bourbonporter)
  • 1,8dl florsocker

Topping:

  • 200g frysta körsbär
  • 2tsk vaniljsocker

1: Sätt ugnen på 175 °C

2: Pulsa kexen i matberedaren tills det ser ut som sand, smält smör undertiden och tillsätt det sedan.

3:Tryck ut bottnen i en 24cm springform och baka sedan av den i 15min

4: Smält chokladen tillsammans med smöret i ett vattenbad till en homogen massa.

5: Rör ner portern och grädden med en slickepott och till sist vänd ner florsockret.

6: Fyll springformen med chokladfyllningen och ställ in i kylen och låt svalna minst 4 timmar.

7: Tina körsbären, blanda med vaniljsockret och där efter är det klart för servering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".