Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
grädde & smör

Nicolas italienska säsongsavslutning

Publicerat torsdag 20 juni 2013 kl 06.11
Nicola Bertoni är dagens gäst hos Helene Persson. I dag har han med sig jordgubbstiramisu. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio

En Insalata di aragosta, en tagliata och en Tiramisu bjuder den italienska kocken Nicola Bertoni på när det är säsongsavslutning i Grädde & Smör.
På svenska betyder detta  hummersallad, entrecote med parmesan och Italiens nationaldessert med jordgubbar istället nu till Midsommar.

Buon appetito!

Insalata di aragosta, hummersallad med smörstekt crostone

  • 4 skivor lantbröd ca 1 cm tjocka
  • 4 matskedar smör
  • 4 matskedar olivolja
  • 1 hummer på ca 1 kg
  • lagerblad
  • knippe timjan
  • 16 st körsbärstomater
  • 16 klyftor marinerade kronärtskockor
  • 160 g macche sallad
  • några blad babyspenat
  • olivolja extra vergine
  • salt och peppar efter smak

till dressingen 

  • saften från en apelsin
  • 75 g smör

Stek brödskivorna i stekpannan en åt gången med en matsked olja och en matsked smör var till de blir gyllenbruna på båda sidorna. Låt de vila på en tallrik med hushållspapper. Lägg hummern i en kastrull i saltat kallt vatten med lagerblad och timjan. Låt koka upp och låt sedan koka i 15 minuter. Efter det låt den svalna under rinnande vatten. Skala hummern och skär den i skivor. Förbered dressingen. Låt apelsinsaften koka upp i en kastrull. Ta bort den från värmen och tillsätt smör och rör sedan om tills det smälter. Skär körsbärstomaterna i halvor och blanda dem med macchesallad och kronärtskockan. Tillsätt olja och salt och peppar. Lägg upp salladen på brödskivorna och toppa med hummer och ringla över dressingen. 

Tagliata al balsamico

4 pers

  • 800 g entrecote (en bit)
  • 150 g ruccola
  • olivolja extra vergine 
  • salt och peppar
  • 100 g hyvlad parmesan reggiano
  • till balsamico reduktionen
  • 5 st enbär
  • 250 ml balsamico
  • 2 kanelstavar
  • 5 st nejlikor

Ta fram köttet minst en timme innan grillning så att de hinner få rumstemperatur. Sätt på grillen och pensal ett galler med olivolja. Förbered reduktionen. Häll balsamico i en kastrull och låt koka upp på låg värme. Tillsätt enbär, nejlikor och kanel. Fortsätt koka till hälften av balsamicon återstår. Sila reduktione och ställ åt sidan

Salta och peppra köttet på båda sidorna och grilla det 5 minuter på var sida. efter grillningen låt vila inslaget i aluminiumfolie i 10 minuter. Förbered ruccolan på tallrikarna. Lägg upp köttet i skivor ca 1 cm tjocka. Strö över hyvlad parmesan och balsamico reduktionen. Klyftpotatis och grillade grönsaker passar bra till. 

Jordgubbstiramisu

4 personer

kräm:

  • 125 g mascarpone
  • 2 äggulor
  • 2 matskedar limoncello
  • 2 matskedar florsocker

Tiramisu

  • 150 g jordgubbar + några till dekoration
  • 1 matsked socker
  • skal och juice från en halv citron
  • 6 savoiard kex
  • dopp till kexen
  • 75 ml vatten 
  • 1 matsked vatten
  • 1 matsked socker
  • skal och juice från en halv citron
  • 3 matskedar limoncello

Vispa äggulorna med florsocker. Tillsätt limoncello och efter det mascarpone. Låt krämen vila i kylen. Skär jordgubbarna i bitar och blanda med socker och skal och juice från en 1/2 citron. Förbered doppet i en kastrull. Låt vattnet och skal och juice från en halv citron koka upp, ta sedan bort från värmen. Tillsätt limoncello. Låt svalna. Dela kexen och doppa den i doppet som nu är nästan kallt. Lägg upp 3 halvor kex i ett glas eller en liten skål. Tilllsätt jordgubbsbitar och täck med krämen. Dekorera med jordgubbar. Låt stå i kyl någon timme innan servering

Nicola Bertoni

Nicola Bertoni, italiensk kock som blev kär i en svenska och nu bor i Kristianstad. Foto: Johanna Petersson/Sveriges Radio

Född: 1974 i Torino, Italien

Bor: Med sambon Rebecka i Åhus

Gör: Driver restaurangen "La Finestra Italiana" i Kristianstad

Bakgrund: Fick inspirationen av Nonna (farmor) i hennes kök. Gick bredvid en mycket duktig kock som drev cateringfirma i Perugia. Lagat mat i hela sitt liv.

Äter helst: Nonnas "Spaghetti al pomodoro" (tomatsås med olivolja och basilika)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".