Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Etiska rådet: "Återupprätta förtroendet för ledningen"

Publicerat torsdag 20 juni 2013 kl 04.07
Etiska rådet: "Det måste finnas ett förtroende"
(1:57 min)
Ingalill Rahm Hallberg, ordförande i etiska rådet. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio

Två av ledamöterna i Region Skånes etiska råd uppmanar politikerna i regionen att jobba för att återupprätta förtroendet mellan ledningen och de anställda i regionen. Förre ärkebiskopen KG Hammar och ordföranden Ingalill Rahm Hallberg bifogar ett särskilt yttrande till den årsberättelse som hälso- och sjukvårdsnämnden ska behandla i dag.

– Vi menar att det är oerhört väsentligt att det finns ett förtroende mellan dem som fattar besluten, dem som ger underlag till de stora besluten och dem som ska utföra arbetet, säger Ingalill Rahm Hallberg, senior professor vid Lunds universitet och ordförande i etiska rådet.

Region Skånes etiska råd har till uppgift att behandla etiska frågor i vården och ge råd till ledning och anställda. I sitt särskilda yttrande tar Ingalill Rahm Hallberg och KG Hammar avstamp i den negativa bilden i media av sjukvården under året. De föreslår bland annat att politikerna ska fundera över sitt förhållningssätt till media, men också analysera sjukskrivningar, personalomsättning och misstag i vården relaterade till arbetsbelastning.

De andra fyra ledamöterna har valt att inte skriva på. Det fanns en oenighet om frågan hör hemma i etiska rådet, men det gör den, anser Ingalill Rahm Hallberg.

– Har man för mycket spänningar, konflikter eller ouppklarade frågeställningar mellan utförarna och beslutsfattarna, så menar jag att det är en etisk problematik. Den går ut över både de anställda och vården, säger hon.

Hälso- och sjukvårdsnämnden kommer att lägga yttrandet till handlingarna och inte gå vidare med förslagen. Nämndens ordförande Carl-Johan Sonesson (M) anser att mycket av arbetet redan görs.

– Eftersom vi är ute mycket nu och jobbar med förtroendesamtal genom verksamhetsbesök, så är det lite grann att slå in öppna dörrar. Men det är deras synpunkt och det är viktigt att den får komma fram också, säger han.

– Jag kan inte se mig själv i spegeln och lämna det här alldeles onämnt i vår årsberättelse, säger Ingalilla Rahm Hallberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".