Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östra Göinge

Brobysjukhuset kan bli flyktingboende

Publicerat torsdag 20 juni 2013 kl 07.08
"Det blir arbetstillfälle och mer rörelse i byn"
(1:28 min)

Brobysjukhuset kan snart bli ett transitboende för flyktingar. Östra Göinge kommun har som målsättning att sprida ut de flyktingar som kommer i lägenheter ute i byarna. Ett stort samlat flyktingboende skulle göra det svårare att nå den målsättningen, men Jahangir Hejazi tycker att Brobysjukhuset vore utmärkt som flyktingboende.

Jahangir Hejazi menar att boendet skulle fungera som övergångslösning i väntan på att migrationsverket och kommunen finner lägenhetsboenden. Han hoppas kunna dra igång verksamheten redan i höst och tror att transitboendet skulle behöva anställa uppemot 15 personer för att ta hand om de som mest 400 flyktingar som skulle kunna inhysas i det gamla sjukhuset. Renoveringarna är i full gång och något bygglov tror han inte behövs.

Men en ansökan om bygglov är trots allt ändå inlämnad och en del andra tillstånd behövs för att komma igång och det kan ta lite tid, men något speciellt godkännande från kommunen krävs inte. Men Jahangir Hejazi tycker att kommunen vara mer aktiv och ta chansen så att den inte går till någon annan kommun.

–Huset har stått tomt i 22 år och risken finns att Östra Göinge går miste om den här möjligheten. Det här kommer att bli Sveriges bästa flyktingboende

Från Östra Göinge kommuns sida är man mer avvaktande. Östra Göinge strävar i nuläget efter att sprida ut de flyktingar som kommer till lägenheter i olika delar av kommunen och ett transitboende med hundratals flyktingar skulle riskera att försvåra integrationen i kommunen, tror Patric Åberg.

–Det blir en stor press på kommunen att fixa skola och sociala aktiviteter och vi har redan idag ett stort flyktingmottagande.

Dialogen med den entreprenör som vill sätta igång transitboendet redan i höst har varit bristfällig, tycker Patric Åberg. Det behövs flera olika tillstånd och troligen ett bygglov för att göra om det gamla sjukhuset till ett flyktingboende och där tycker kommunledningen att entreprenören varit på tok för sent ute, men när väl alla papper är i ordning ser Patric Åberg inga hinder för ett transitboende i Broby.

–Migrationsverket kör på i sitt spår och behöver inte ens kontakta kommunerna. Om de nu väljer att ha transitboende i Broby får vi gilla läget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".