Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö/Skåne

Hårt tryck på alla förlossningsavdelningar i Skåne

Publicerat söndag 7 juli 2013 kl 10.03
Förlossningsöverläkare Margareta Steinwall "Det känns inte tillfredsställande"
(1:35 min)
Det blir ansträngt hela sommaren, tror Margareta Steinwall, förlossningsöverläkare på förlossningsavdelningen i Malmö. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Alla skånska förlossningsavdelningar har i sommar behövt hänvisa kvinnor som ska föda till andra sjukhus, eftersom man inte har haft tillräckligt med plats. Värst är läget i Malmö, Lund och Ystad.

– Man kan aldrig förutspå när topparna kommer, utan man måste ha lite överkapacitet för att klara topparna - och det har vi inte, säger Margareta Steinwall, förlossningsöverläkare på förlossningsavdelningen i Malmö. 

Nu i sommar har antalet förlossningsplatser på Skånes universitetssjukhus med avdelningar i Malmö och Lund dragits ned med åtta procent. Det är en följd av sparkrav och att man inte har hittat tillräckligt många vikarier. Under juni fick man från Malmö hänvisa tolv kvinnor till andra sjukhus. Det händer att det sker vid dörren om kvinnan kommit direkt utan att ringa först och inte är i ett aktivt förlossningsarbete. 

– Det känns ju inte tillfredsställande. Långt ifrån, säger Margareta Steinwall. 

Men det är inte bara Malmö som skickar vidare, det har alla skånska förlossningsavdelningar gjort under juni. I Lund har personalen inte hunnit notera hur många det har varit, men det är någon eller några kvinnor varje vecka där. Förutom i Malmö och Lund är det värst i Ystad där elva skickades vidare, från Helsingborg fem och från Centralsjukhuset i Kristianstad skickades tre kvinnor vidare till Lund, Växjö och Halmstad. Då handlade det dock om kvinnor som väntades föda mycket för tidigt och att man just då hade brist på neonatalplatser för barnen. 

I Malmö räknar förlossningsöverläkaren Margareta Steinwall inte med någon förbättring förrän i höst och konstaterar att inte heller de patienter som får plats får den vård man vill ge dem. 

– Hittills har vi klarat det medicinska, men omvårdnadsmässigt hinner vi inte ta hand om patienten på samma sätt som vi önskar och har ambition att göra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".