Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kristianstad

Rötrisken är här

Publicerat fredag 26 juli 2013 kl 15.51
"Maten ska hållas kall från affär till kylskåp"
(1:31 min)
Att sänka temperaturen i kylskåpet är ett bra sätt att få maten att hålla även under rötmånaden, tycker Elisabeth Lindgren. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio

Så här i högsommarvärmen är det inte helt lätt att hålla maten fräsch. Rötmånaden kan pågå längre än en månad och det finns mycket att tänka på så att man inte blir sommarsjuk, säger Elisabeth Lindgren vid Kristianstads hushållningssällskap. I hennes kylskåp göre sig bakterier icke besvär.

–Maten håller sig betydligt längre om man har ner mot 4 grader i kylen.

Det är kallt i affären men sedan länger många maten i en varm bil. Det är viktigt att det blir en obruten kylkedja från matbutiken hem till det egna kylskåpet och då kan en kylväska vara bra att ha, tycker Elisabet Lindgren på hushållningssällskapet i Kristianstad.

–Sen gäller det att vara extra noga med handhygienen på sommaren och ställa in maten i kylen direkt efter att man ätit.

Man brukar säga att rötmånaden varar fram till mitten av augusti, men fortsätter det att vara varmt och fuktigt fortsätter även rötrisken.

–Rötmånaden tar aldrig slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".