Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Brösarp

Brösarps uterink lyfts med vit färg

Publicerat fredag 16 augusti 2013 kl 10.37
"Drömmen är konstfrusen is"
(1:31 min)
1 av 4
Thomas Anderasp från Cleanosol målade uterinkens asfalt i vitt. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
2 av 4
Det blev varv efter varv på rinken för Thomas Anderasp från Cleanosol. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
3 av 4
Ungefär 340 liter väglinjefärg gick åt för att måla hela isytan. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
4 av 4
Vit färg ger högre albedo vilket räddar isen från att smälta i solen. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

I Brösarp laddar man redan för fullt inför vinterns hockeysäsong. Uterinken i byn lyser nämligen kritvit efter att hela asfaltsytan målats vilket ska ge en längre säsong på is.

Företaget Cleanosol målar till vardags trafiklinjer på vägarna, men befann sig alltså plötsligt på uterinken i Brösarp.

– Det är lite ovanligt att måla väglinjer på en hockeyrink. Det är första gången vi gör något sådant här. Jag har varit på företaget i 27 år och jag har aldrig hört om något liknande, säger Thomas Anderasp som ägnade hela dagen åt att köra målningsmaskinen över asfalten.

I Norrland är desto vanligare att underlaget på isytor målas vita, men i Skåne är uterinken i Brösarp ett ganska exotiskt inslag som nu ska erbjuda skridskoåkarna en betydligt längre säsong.

– Den vita färgen gör att inte underalget absorberar värme som den svarta asfalten gör. Den har högre albedo som man säger. Vi har haft problem när det varit många minusgrader i luften men sol, då smälter isen, förklarar Peter Andersson från Brösarps IF:s hockeysektion, som ansvarar för rinken.

Rinken har på sistone fått en rejäl ansiktslyftning. Hockeysektionen har med stöttning av Tomelilla kommun och lokala företag sett till att även elektriciteten bytts ut för belysningen och träsargen har renoverats och tjärats in. Men det sistnämnda är inte riktigt färdigt eftersom både tjära, linolja och terpentin tagit slut och mer just nu efterlyses.

Totalt 340 liter vit färg borgar nu för bättre isäsonger, men egentligen är drömmarna större än så i Brösarp.

– Konstfruset absolut och gärna ishall, men vintern som kommer får vi nöja oss med det här, säger Peter Andersson.

Vad är albedo?

Albedo är ett mått på reflexionsförmåga, eller den andel av en strålning som återkastas av en belyst yta eller en kropp.

Ny svart asfalt har ett albedo på 0,04 och äldre på 0,05–0,10. Ny cement har t ex 0,55 och is 0,5–0,7. Den vita asfalten med is ovanpå får nu ett ännu högre albedo. Samtidigt bidrar färgen till att sänka växthuseffekten året om.

Förhoppningen i Brösarp är att solvärmen nu kommer att reflekteras bort och ge fler fina istimmar, i stället för att isen börjar smälta och ruttna i solen redan runt –7°C.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".