Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Elaka bakterier i förpackad sallad

Publicerat torsdag 3 mars 2005 kl 15.23
Inte nyttig alla gånger

SKÅNE. Drygt två procent av alla färdigförpackade sallader i Skåne var otjänliga som människoföda. De innehöll sjukdomsalstrande bakterier och hade också brister i märkningen.
Det visar prover som kommunernas livsmedelinspektörer tog under november och december i fjor.

Av 223 salladsförpackningar innehöll två campylobakterbakterier. Lika många innehöll salmonellabakterier och en förpackning hade så stor mängd stafylokocker att innehållet blev otjänligt.

Analyserna visade också att tre prover kunde ha varit i kontakt med avföring, kanske från avloppsvatten.
– Störst problem är det med den italienska ruccolasalladen, säger miljöinspektör Maria Fänge i Höganäs.

Fänge anser att resultatet av undersökningen är anmärkningsvärt.
– Sallad äts ju ofta rå utan upphettning. Det ökar risken för att insjukna, eftersom det inte räcker med att skölja salladen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".