Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Yrkesfiskarna blir färre

Publicerat torsdag 14 juni 2001 kl 14.41
Anledningen är den minskade tillgången på torsk.
Antalet yrkesfiskare längs Skånes och Blekinges kuster har minskat drastiskt sedan mitten av 1990-talet. Då var de omkring 700 mot drygt 500 i dag. - Nedgången har accelererat sedan mitten av 1990-talet. Problemet är att industrifisket i dag bedrivs på ett sådan vis att det slår undan benen på de mindre yrkesfiskarna, säger Lars Lundahl vid länsstyrelsen i Blekinge. Minskningen av antalet fiskare diskuterades vid en konferens som arrangerades av Öresundsfonden i Malmö i dag. Länsstyrelserna i Skåne och Blekinge arbetar nu tillsammans med en rapport om hur fisket längs kusterna kan förbättras. Rapporten väntas bli klar senare i år och kommer att mynna ut i en rad förslag till förändringar. - Bland annat vill vi införa personliga båtkvoter. Som det är i dag fiskar alla fiskare på en gemensam kvot. Med personliga kvoter vet fiskaren hela året hur mycket han får fiska, säger Lars Lundahl. Av de cirka 500 fiskeföretag som i dag bedriver kustnära fiske kring Skånes och Blekinges kuster har mer än hälften sin huvudsakliga inkomst från torskfisket. Några lever helt och hållet på att fiska torsk. - Vi står och faller med torsken vad det gäller yrkesfiskarnas ekonomi, säger Lars Lundahl. Under 1980-talet var tillgången på torsk stor i de svenska vattnen. Då skedde ett kraftigt fiske med stora trålare och beståndet har ännu inte återhämtat sig. De flesta fiskarna runt Skåne och Blekinge fiskar nära kusten och med garn. I Blekinge finns endast fyra trålare kvar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".