Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag med Helene

Grävmaskiner ska öka artrikedom

Publicerat tisdag 4 november 2014 kl 14.56
Maria Sandell, naturvårdshandläggare: När det växer igen trivs inte insekter och växter här
(1:30 min)
1 av 3
Miljöchefen för Södra skånska regementet, Ulf Rohlin, framför den splitterskyddade grävmaskinen. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
2 av 3
Den ljusa, sanden föredras av flera unika växter och insekter. Den är renare och mer kalkrik jämfört med den mörkare jorden med döda växtdelar.
3 av 3
Maria Sandell uppmanar allmänheten att röra sig i områden med sandmark för att gynna artrikedomen. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

De skånska skjutfälten som exempelvis Rinkaby utanför Kristianstad ligger på kalkrik sandmark där många insekter och växter trivs. På senare år har en del arter minskat och därför ska nu grävmaskiner gräva fram sandblottor i hopp om att vända trenden.

Sandstäpp som återfinns längs ostkusten är unik för Skåne och den kalkrika sanden ger ett högt ph-värde som gynnar både djur och växter såsom backtimjan, sandnejlika och olika slags insekter.

Att försvarets fordon kör på Rinkaby skjutfält och att människor rör sig i det som också är ett rekreationsområde, gynnar den värdefulla floran och faunan. På senare år har försvarets militära övningar minskat i antal och det har resulterat i att gräset i stället har frodats. I ett gemensamt projekt ska Länsstyrelsen och försvaret nu gräva bort den negativa trenden.

– Vi gräver här och tar upp stubbar och tar bort vegetation och försöker få upp den rena, kalkrika sanden. Växter och djur behöver den bara sanden som förr kom fram genom det gamla odlingslandskapet och genom övningarna som militären har haft, säger Maria Sandell, regional projektledare för SandLife som länsstyrelsen driver med EU-pengar.

Bra att gå i området

Skjutfältet i Rinkaby stängs för allmänheten under pågående övning. Andra dagar kan både betande kor och vandrande människor dra sitt strå till stacken. Men det gäller att vara försiktig när man gräver i jorden eftersom där kan finnas oexploderad ammunition. Därför har en särskild splitterskyddad grävmaskin körts ner från Göta ingenjörregemente i Eksjö. Försvaret genomför också ytletning i skjutområden för att lokalisera gammal ammunition.

Sedan tidigare har liknande insatser i Skåne lockat tillbaka fältpiplärkan till dess häckningsplatser i sandmarker. Grävinsatserna kommer också att genomföras på Ravlunda och Revinge skjutfält.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".