Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag med Helene

De visar vägen till det råa julbordet

Publicerat måndag 8 december 2014 kl 09.03
Johan: Det är svårt, men det är jäkligt kul!
(3:27 min)
Julmat i rawfood variant
1 av 2
Julmat i rawfood variant. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Erik och Johan Rosenblad, med julmat i raw food-variant
2 av 2
Erik och Johan Rosenblad, med julmat i raw food-variant. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio

Erik Rosenblad och Johan Rosenblad arbetar i Kivik och  gör vegansk julmat i Raw Food-tappning.

På familjeföretaget Kiviks Lilla Råa så vill man visa att det traditionsenliga julbordet kan se annorlunda ut. Sill, köttbullar, prinskorv, med mera i raw food-variant? Helt tillagade av odlade eller vilda, ekologiska grödor där vare sig vitaminer eller andra näringsämnen har hettats upp. Erik och hans svärfar Johan gästar Förmiddag idag och ger oss tips på hur vi kan tillaga olika rätter för det råa julbordet.

Erik och Johans "falska" köttbullar

1 kg rivna morötter
300 g solrosfrön
200 g cashew

"Pulsa" i matberedare till en finkornig massa.

1/2 dl olivolja
1/4 - 1/2 chilifrukt
2 vitlöksklyftor
1 liten bit ingefära
2 msk citronsaft

Körs i blender tills alla bitar försvunnit.

Blanda ihop oljan och morötterna i matberedaren. Rulla till bollar, i t.ex. sesamfrön.
Servera med någon syrlig cashew sås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".