Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Studie belyser problem med minskad kontanthantering

Publicerat onsdag 10 december 2014 kl 17.54
"Det behövs en dialog"
(6:54 min)
Jenny Sjöblom, projektledare Skånes Hembygdsförbund.
Jenny Sjöblom, projektledare Skånes Hembygdsförbund. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio

Problematiskt med betaltjänster på landsbygden för föreningar, småföretagare och privatpersoner. 

Många lokala bankkontor hanterar inte längre kontanter och 2007 lade Svensk kassaservice som utförde kassa-, bank- och plusgirotjänster ner. Föreningar, privatpersoner och småföretagare på landsbygden står nu inför en ny situation när de ska hantera betalningar då tekniska lösningar kan vara svårt med bristfällig mobil- och bredbandstäckning. Detta menar en förstudie som tagits fram av Hela Sverige ska leva Skåne och Skånes Hembygdsförbund, på uppdrag av Region Skåne och Länsstyrelsen Skåne.

Jenny Sjöblom, projektledare, menar att problematiken helt klart finns där:

- I förstudien är det tydligt att det finns en problematik. I synnerhet gäller det föreningar, vissa småföretagare samt äldre och personer med funktionsnedsättning. 

- Rekommendationerna som kommit fram är att det skulle behövas en dialog. Många gånger finns det en lösning på plats men de berörda aktörerna känner inte till den. Exempelvis kan de banker som tagit bort kontanthantering ibland erbjuda individuella lösningar för en person med funktionshinder. 

Jenny Sjöblom säger också att bankerna, regionen, länsstyrelserna och framför allt kommunen behöver gå samman för att hitta en lösning:

- Under ett slutseminarium under måndagen diskuterade de olika berörda sektorerna och både bankerna och den idéburna sektorn ville ta det här vidare. Alla parter upplever problematiken men vet inte riktigt hur lösningen skulle se ut. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".